Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Onheil

Onheil is een sluipschutter, een gewiekste opportunist, een jager, loerend op een prooi. Onheil is wispelturig, onbestendig, bokkig en onvoorspelbaar. Sommige mensen denken dat ze Onheil in hun greep kunnen krijgen, ze tarten hun eigen noodlot met onheilspellende voorspellingen. De Amerikaan Harold Camping bijvoorbeeld, voorzag liefst drie keer het grootste Onheil: de Apocalyps, de dag des Oordeels. Mis, het einde der tijden kwam niet. Wel overleed de voorspeller zelf, enkele weken geleden.

Sommige mensen zien een verband tussen Onheil en het getal 13. Daar zit wat in, want eeuwen geleden bedacht iemand de 12 als perfect getal. Daaraan hebben we nu nog onze tijdsindeling, het aantal apostelen en misschien wel het Onheil te danken. Want beter dan 12 kon niet, vond men vroeger, dus het pact tussen Onheil en 13 was snel gesmeed. Het ongeluksgetal was geboren en dus kon voor velen het jaar 2013 alleen maar rampspoed brengen.

Dat klopte, in 2013 sloeg Onheil vaak toe, overal in de wereld. Niemand die ervan opkijkt, want hoe verschrikkelijk de oorlog in Syrië ook is, hoe hard de economische crisis ons raakt, hoe noodlottig de tyfoon in de Filipijnen toesloeg, hoe vervelend het leed van iedereen die Onheil trof ook is, het was niet erger dan in andere jaren.

Voor mij wel, maar dat is een ander verhaal, waarvan details niet nodig zijn. Ik noem slechts drie medische ingrepen van de afgelopen maand: Onheils eindsprint. Het getal 13 heeft zich in de afgelopen maanden een stevige plek veroverd in mijn leven.

Maar het is gelukkig bijna gedaan met de ellende. Nog een goeie week binnen blijven, rustig zitten, zo weinig mogelijk aanpakken, geen brieven en mails lezen, kortom het Onheil geen kans meer geven. De dagen worden al weer langer en tenslotte is twee keer zeven nog altijd veertien.
Dat voor iedereen, 2014 in ieder geval beter, gelukkiger, gezelliger, fijner en voorspoediger gaat worden dan het afgelopen jaar. Het kan: onheil mag een eeuw rust nemen. Minstens.

Schrijver: Rob Chevallier, 23 december 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 5 stemmen 84Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)