Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stem op een hond of een kat

In de NRC raadt de ene hoogleraar aan om niet op de twee regeringspartijen te stemmen en de andere hoogleraar om niet op splinterpartijen te stemmen. Ik heb een ander advies.

In de eerste plaats: ga stemmen. U gaat natuurlijk stemmen als u nu nog gelooft in politieke partijen en vertrouwen heeft in uw volksvertegenwoordiger, maar ga ook stemmen als u van mening bent dat het niet uit maakt of u nu door de hond of de kat gebeten wordt.

Overigens, mij maakt dat wel uit. Een beet van Woodstock, de bouvier van verderop in de straat, lijkt me heel wat lastiger te verteren dan een beet van Squirrel, de poes van mijn buurvrouw die zo graag in bomen klimt en me dagelijks kopjes komt geven als ik mijn fiets uit de schuur wil halen. Maar goed, voor die mensen die geen onderscheid tussen katten en honden kunnen maken, ga wel stemmen.

Ga vervolgens niet op de lijsttrekker stemmen, maar iemand daar vlak onder. Stem bij voorkeur op iemand die redelijke kans maakt om raadslid te worden – dat is wel belangrijk. Dit betekent dat als u voor een hele kleine partij wilt kiezen, toch op nummer één moet stemmen. Het is niet ideaal, maar dat moet dan maar. Ik wil u niet voorschrijven of u op een hond of een kat moet stemmen.

Nu komt het. Onthoud op wie u gestemd heeft en als deze kandidaat na de verkiezingen inderdaad raadslid is geworden, mail hem of haar dan. Het mailadres is bij de meeste gemeenten gewoon op internet te vinden en anders vraagt u het aan de griffier. Die wil u vast wel helpen. Mail dit raadslid en geef aan dat u op hem of haar hebt gestemd en dat u hoge verwachtingen van hem of haar heeft. U kunt meteen vragen of u, mocht zich iets voordoen, aan het raadslid vragen kunt stellen of meegeven hoe u tegen bepaalde ontwikkelingen aan kijkt die in uw gemeente spelen. Eventueel kunt u motiveren waarom u op dit raadslid of zijn of haar partij heeft gestemd, liefst in relatie tot problemen die in uw omgeving spelen.

Alleen slechte raadsleden zullen niet reageren. Als u geen reactie ontvangt, weet u dus op wie u over vier jaar niet moet stemmen, maar de meeste raadsleden zullen wel reageren en zelfs blij zijn met deze belangstelling en zeggen dat ze later graag ingaan op uw vragen. Later hebben ze waarschijnlijk minder tijd dan ze nu hopen, maar u heeft met deze ene mail al bereikt dat het raadslid beseft dat er een achterban is. Met uw mail heeft u iemand van de raad met een kiezer, in dit geval u zelf, in verbinding gebracht. Raadsleden moeten daar erg blij van worden.

En u waarschijnlijk ook.

Doen dus.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 13 maart 2014


Geplaatst in de categorie: politiek

3.8 met 4 stemmen 168Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jaap Roling
Datum:
13 maart 2014
Dat is een aardige illusie maar je moet gewoon kijken naar wat ze doen eenmaal op het pluche en niet naar wat ze zeggen of lijken voor te stellen in de aanloopfase daarnaartoe. Of ze beleefd genoeg zijn om een mailtje te retourneren is nou niet direct de basis om je stem over vier jaar op te baseren. Laat daar het verkiezingsprogramma maar gewoon weer de aanleiding voor vormen. Helaas kun je ervan uitgaan dat dat met voeten getreden zal worden maar dat is niets nieuws en zal blijven gebeuren zolang we die politici niet werkelijk ter verantwoording roepen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 maart 2014
Stem gewoon op wat jij de beste partij van al die ellende vindt! Iedereen weet dat de politiek allang niet meer de dienst uitmaakt! Duistere kanalen als multinationals, corruptie en witwaspraktijken overheersen. De 10% allerrijksten besturen de wereld. Naar de afgrond voor de armen. Bewust. Zonder genade.
Stem op echt socialisme! Ik weet het ook niet meer, GroenLinks misschien?...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)