Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een handig hoofd

De mens is een wonder. Een mens kan joggen met een glas water in de hand. Probeert u maar. U moet geen sprint trekken, maar rustig joggen en zie: het lukt. Het water gaat niet of nauwelijks over de rand. Uw lijf schokt, springt, alles beweegt, maar uw hand is zo stil dat vrijwel al het water in het glas blijft.

U kunt ook uw tanden poetsen op een rustig sukkeldrafje. Probeert u dat ook maar. Ik heb het gedaan en weet dat u rustig uw tanden voor, achter, links en rechts, en langs de moeilijke hoekjes kunt poetsen. Uw hoofd schokt, springt, beweegt, maar uw hand volgt dat allemaal moeiteloos. U slaat niet met de borstel tegen uw gebit, uw tong krijgt geen klappen.

Als u wilt weten hoe moeilijk het is wat u hier gedaan heeft, moet u op hetzelfde sukkeldrafje proberen een slok te nemen uit het glas water dat u toch redelijk moeiteloos zonder morsen wist te torsen. Het gaat echt niet. Het water slaat u in het gezicht en u loopt waarlijk kans uzelf te verwonden doordat hoofd en glas elkaar gevaarlijk snel naderen en uw lippen tussen het harde glas en uw kaak terecht komen. Als u niet uitkijkt, begaat u een ongeluk en als u wel uitkijkt, mogelijk ook.

Het probleem is dan namelijk dat u twee dingen tegelijk probeert. U probeert uw hand zowel stil te houden ten opzichte van de grond, zodat het water niet overloopt, en uw hand stil te houden ten opzichte van uw hoofd, zodat het glas u niet tegen het gezicht klapt. Uw hand moet twee zeer complexe problemen tegelijk oplossen. Er is geen compromis mogelijk. Uw hoofd kan niet wat uw hand, in samenwerking met schouder en elleboog wel kan, uw hoofd kan zich niet stil houden.

Uw hoofd kan slechts complexe opdrachten aan uw hand verstrekken om tenminste één van beide problemen op te lossen. Zo handig is uw hoofd nog wel.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 14 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: sport

3.7 met 3 stemmen 324Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)