Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Feiten kunnen niet kiezen

Als ze nou eens eerlijk informeren, zei iemand over referendums. Dat zou inderdaad mooi zijn, maar wat is eerlijk in een wereld, waarin we niet alles weten? En nog belangrijker: hoe weet je zeker dat de tegenstander wel eerlijk is?

De uitroep kwam van iemand die mee deed aan een onderzoek over referenda en die ontdekte dat bij referenda de verschillende partijen niet altijd eerlijk informeerden over het referendumonderwerp. Als oude rot moest ik glimlachen over deze opmerking. Maar ik wil geen oude rot zijn! Ik wil naïef zijn! Ik wil ook dat onze politici eerlijk en betrouwbaar zijn!

Maar dat kunnen ze niet. Het zijn immers mensen die ideeën hebben en die graag willen dat die ideeën realiteit worden en die bang zijn dat anderen met leugens en bedrog hen dwars gaan zitten. Daarom moeten zij de zaken mooier voorstellen dan ze zijn, want anders gelooft niemand in de noodzaak van hun idee!

Of omgekeerd. Ze hebben het idee dat bepaalde zaken niet moeten gebeuren en weten zeker dat die anderen het veel mooier voorstellen dan het werkelijk is. Ze moeten het daarom zwarter maken, zodat iedereen ziet wat zij zelf zien, namelijk dat het doorgaan van het idee werkelijk een ramp zou betekenen!

In oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer, wordt wel gezegd. Maar daar ben ik het niet mee eens. Oorlog is immers volgens Von Clausewitz de voortzetting van politiek met andere (verschrikkelijke) middelen en volgens mij is de waarheid al slachtoffer voordat er sprake is van oorlog.

Laten we daarom zo veel mogelijk naïef blijven. Laten we geloven in de oprechtheid van alle partijen in een politiek conflict. Laten we onderzoeken of hun beweringen kloppen en laten we onderzoeken wat het verschil is tussen ideologie en feiten. Die ideologie mogen de politici houden. Daarvoor zijn ze immers de politiek in gegaan. De ideologie is nodig om aan te geven wat we willen, waarbij feiten dwars kunnen liggen of mee kunnen werken. Maar kiezen, dat kunnen feiten niet.

Dat moet u zelf doen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 21 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.5 met 4 stemmen 181Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
21 augustus 2014
En de boer, hij ploegde voort ...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)