Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Robben is internette parel

Bestaat er toeval? Neen vrienden. Er is een dwingende samenhang der dingen die wij niet altijd kunnen kennen maar wel als zij zich - meestal achteraf - kenbaar voordoet loochenen! Wereldwijd! Ook bij eigen geslaagde acties is daarom beter deemoedig en bescheiden te blijven. Het is immers onduidelijk bij leven hoe zij uitpakken. Een tijdelijke vreugde bij succes mag maar gaat nimmer prat op wat gij niet overziet.

Ziet als voorbeeld mijn voorvader, één der 127 erkende koppen (drie illegalen) op de VOC-pinas Batavia. Harman Suydtwijck, 'stuyrman, oud omtrent seven enveertich jaren.' Hij zou thans versteld staan van de strekking zijner handelingen. De stoere zeeman had voor de Geluckstadtse Compagnie op Guinee gevaren. Vanaf 1664 bij de VOC getekend. Op 27 februari 1666 werd hem gevraagd af te monsteren en als 'coetewaal' (ordecommissaris) een strafkolonie te organiseren. In Kaapstad. Voor querulante en anderszins zich misdragende zeelui. 'Repremende' vaak voor balorige hooplopers (jonge matrozen). Hij juichte bepaaldelijk niet. Had de zee te lief en zag handel en spreiding van Christendom met cultuur als opdracht.

Van 2 op 3 maart 's nachts kreeg hij evenwel 'een flash of the mind'. Flits van geestverrijkend doorzicht. Men zag hem schoppen spartelen zweten en onverstaanbaar brabbelen. Zijn oogwit flitste in trance. Was hij behekst? Men wekte hem met een kopje joosjesthee. Zijn geest bevoer meteen rustiger vaarwater en hij sliep uit. Om bij het opstaan de baan te aanvaarden. Hij startte meteen werkoverleg in de meest nabije 'baleye'(loods).

Harman ijlde door visioenen bezocht over het "Eyland zonder Naem' van de Khoikhoi (Hottentotten). Dat hij voor de Kaapse rede had zien liggen. Maar in zijn droomvoorstelling ineens "geaproprieerd, afgekruyd en beëxtrueerd" - ingericht, gladgemaakt en bebouwd. Met barakken van 'pautekebalcken', waarin mensen huisden.
Maar hij zag nog meer. Eerst een kastje met een swingende schelp. Een 'internette parel' 1) zag mijn betovergrootvader erin volgens de annalen. En ons familiearchief. Een parel die de schelp los van het moer uit danste. Die zelfs uitgroeide uit tot een echte danser broos en doorzichtig met een bal aan de voet. Dat moet een voetbal geweest zijn. Zeg ik nu. Mijn voorvader kende geen voetbal maar werd wel lyrisch. Om op adem te komen toen een bord in beeld kwam:
ROBBENEILAND
ONS DIEN MET TROTS

Dit visioen vrienden is zijn leidraad geweest voor benaming en bebouwing van het Robbeneiland. Alles schuift in onze tijd in elkaar. Zijn balvisioen betrof voetballer Arjen Robben. Wie herkent hem niet als internette parel? Als glasachtig balletdanser? Als stervende zwaan? Klip en klaar ook de directe lijn met Nelson Mandela, beroemdste Robbeneilandbewoner. Wiens wijsheid nu echt als knikker in het Robbenputje valt: "Do not judge me by my successes, judge me by how many times I fell down and got back up again."

Mijn betovergroot kon het nog niet plaatsen maar dankzij de terugwerkende kracht van zijn nazaat is het geen toeval meer.

1) http://resources.huygens.knaw.nl/pdf/vocglossarium/VOCGlossarium.pdf

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 12 juli 2014


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.2 met 5 stemmen 210Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nico Noorman
Datum:
12 juli 2014
Email:
niconoormanemail.com
Bedankt Jos: Dit stelt "De openbaringen van Johannes" op Patmos in een geheel ander daglicht.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)