Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Slappe lach

In Het Parool zaterdag 23 augustus geeft Henk Spaan, zelf opgeworpen voetbalmeester, Ajaxied Daley Blind een 9+. Toelichting:
'Het heeft 25 jaar geduurd voordat Ajax een nieuwe Arnold Mühren vond. Het middenveld onder Frank de Boer is nog niet zo in balans geweest als in de formatie Blind-Viergever-Klaassen. Het is bijna niet voor te stellen dat Maher-Wijnaldum-Hiljemark er iets tegen kan inbrengen. Alleen een paar bevliegingen van Depay zouden PSV kunnen redden van puntverlies.'
Dat valt niet mis te verstaan!

Zondag 24/08/2014 verloor Ajax met 3-1 van PSV. In de Arena. Maar Depay niet gezien. Behalve dan die eerste PSV-goal. Intikker! Had ik ook nog wel gemaakt. Als ik er had gestaan.
En jawel, ik had er gestaan!

Maandag 25/08/2014 schrijft Johan Cruijff in De Telegraaf dat PSV de topper tegen Ajax verdiend heeft gewonnen. De Ajax-voorhoede was na rust niet echt snel meer volgens deze columnist. Daarom moest worden overgeschakeld

'....op combinatievoetbal. Maar dat wordt moeilijk als je op het middenveld speelt én met Blind én met Viergever. Die zijn allebei niet snel en niet technisch genoeg om het spel te versnellen. Het gebrek aan snelheid in de voorhoede en het middenveld kostte Ajax de wedstrijd.'

Eerste helft deed El Ghazi flitsend jong mee. Daardoor viel de on-balans van het Ajax-middenveld even niet op. El Ghazi was nog niet weg of het Ajax-middenveld viel door de mand. 'Als de balsnelheid te laag is, geef je de tegenstander steeds de mogelijkheid om zich te hergroeperen.' Aldus Johan Cruijff.

Ik kreeg de slappe lach. Werd die Spaan even te kijk gezet. Was deze pennenstrijd een afrekening? Of voortvloeisel van krantenoorlog? Cruijff wordt geschreven. Toegegeven, Johan achteraf. Het gaat evenwel om de argumenten! Overduidelijk dat Spaan zijn Blind-middenveld lelijk overschatte. Henk is daarnaast in Amsterdam nooit erkend al voetbalkenner. Ajax-lui zien hem meer als amateur. Een liefhebber dus. Die zijn plaats moet kennen.

Dat was zijn leermeester Nico Scheepmaker(1930-1990) ook. Die babbelde er lekker op los in zijn columns. Pretentieloos, genieter en bewonderaar. Spaan echter meet zich met veel aplomb opinies aan. Ik denk dat hij zich - thuis eerlijk - geen kenner waant. Het is zijn strijd om het bestaan. Broodschrijver. Succesvol, zijn huis staat voor bijna 'n miljoen te koop. Ongedwongen.

Wat beide missen is onbevangenheid. Ajax komt ineens met een gegapte Spartaan op de vleugel. Alweer geëxperimenteer met één vleugelspits. Op de andere vleugel staat middenvelder Schöne. Sigthórsson mocht weer eens opdraven als dure centrumspits. IJslander onbeholpen steeds opgesteld voor de aanbieding. Onverkoopbaar. Ik denk dat hij eigenlijk verdediger is. Of nog erger, keeper. Aankoop van het Cruijff-management. Dus die blijft komen. En gaan.

Ze hebben reden om de waarheid te verzwijgen. Dat PSV het echte Ajax-voetbal speelt. Met drie pure aanvallers, constant bezette vleugels, snel handelende aanvallend denkende middenvelders en verdedigers. Spaan heeft niks met aanvallend voetbal. Altijd een counterende DWS supporter gebleven. Cruijff heeft andere belangen. Schoonzoon Jesús Mariano Angoy(1966) reist de wereld rond leurend met zijn Ajaxmodel. Overal toepasbaar. Powerpoint-presentatie. Dat model levert voortdurend nieuwe spelers voor Ajax-één.

Helaas slechts middenvelders en verdedigers die nu ook nog te traag blijken. Aanvallertjes blijken steeds sowieso te licht. Die mogen de provincie in. Sana De Sa Lukoki.
Kortom ik kreeg de slappe lach bij lezing van die twee achter elkaar. Maar ze missen allebei de frappe.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 30 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: sport

4.4 met 7 stemmen 253Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
30 augustus 2014
Jos laat geen spaan heel van Spaan... ajaxus, (knipoog!)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)