Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rollen

Wie verhuist moet wennen aan zijn nieuwe huis. De borden staan op een andere plek, de wc-rol blijkt ineens onvindbaar. Je zoekt je te pletter.

Maar de buitengeluiden zijn ook interessant. In mijn vorige wijk ruiste de stad. Als ik ’s nachts in alle stilte op het dak zat, hoorde je een continu, niet aflatend ruisen. Je kon het niet plaatsen, maar ik gokte dat het de ringweg was. Of apparaten die overal in de huizen hun geluid toevoegen aan het onbestemde ruisen. Misschien zelfs de bomen. De wind langs schoorstenen.

Nu woon ik dichter bij de ringweg. Die suist de hele dag. Nu weet ik zeker dat het ruisen voor een belangrijk deel werd veroorzaakt door de ring rond de stad Groningen. Toen kon ik hem niet zien, maar dus wel horen en nu hoor ik hem duidelijker. Hoewel hij nog steeds onzichtbaar is achter bomen, andere huizen.

Zelfs de mensen klinken anders. Hier heb je kinderen. Kinderen schateren, schreeuwen, lachen en maken ruzie. In mijn vorige wijk had je studenten en die hoor je overdag weinig, maar ’s nachts, ’s avonds soms al wel, gaat de muziek aan en verzamelen ze zich rond flessen drank die allengs veranderen in lege flessen. Het geluid wordt wat harder gezet en ze proberen over het geluid heen te praten. Dan gaan ze de stad in en om twee, drie, soms zelfs vijf uur komen ze dronken terug en nemen ze op straat afscheid met een luide, dronken groet.

Je went er aan en het is dan best prettig, zolang het niet elke nacht is.

Zelfs het rollen is anders. In mijn vorige wijk rolden de studenten hun rolkoffers donderdagavond of vrijdag naar de bus om de koffer zondag weer terug naar hun kamer te rollen. In deze wijk komt misschien een enkele student thuis, maar die worden met de auto door mams of paps van het station gehaald – hier hoeven ze niet met de bus. Hier worden vrijdagochtend de afvalcontainers naar de weg gerold. En dan, later op de dag maar zelfs zaterdag nog, worden ze een voor een terug gerold. Eén zo’n lege container is een geluidsversterker en die maakt veel meer herrie dan een studentenrolkoffer – die immers vol met eerst vuile en dan schone kleren zit.

Maar misschien ga ik ook wel wennen aan de rolcontainers. Misschien wordt het ook wel best prettig, omdat het niet elke dag is.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 9 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: woonoord

4.3 met 7 stemmen 967Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)