Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Je weet niet wat je mist

Deze week kreeg ik voor mijn verjaardag een LP. Gloedjenieuw. Wat een sensatie. Ineens was ik terug in dat platenzaakje van mijn jeugd waar ik mijn eersteling kocht. Ineens was er geen economische crisis, geen relatiecrisis, iedereen leefde nog en de zon scheen.
Een LP. Een donkere schijf met liedjes die je vast kunt houden. Op kunt tillen. Wegleggen. Zo vertrouwd.

MP3 is een gecomprimeerde vorm van muziek. Hartstikke handig want je hebt er geen ruimte voor nodig en kunt het overal mee naar toe nemen op allerlei apparaten en het is vaak nog gratis ook. Maar de gecomprimeerde vorm heeft ook nadelen; er wordt iets weggelaten. Dat hoor je zo goed als niet. Maar dat is wat me nu zo bezig houdt: Zo goed als. Want je hoort het namelijk wél.

De week hiervoor liep ik met Erik Jan langs een hifi-speaker-zaak. We konden het niet laten om even naar binnen te gaan. Erik Jan is een vriend die net als ik gefascineerd is door geluid. Mooie liedjes. En allebei weten we dat we iets missen. Elke dag weer. Want MP3 is één, een goede speaker is twee. Allebei hebben we vrienden met speakers die er toe doen. En daar hoor je wat je mist. Als geluid een maaltijd is dan is MP3 een fastfoodhamburger. Ik wil nu alleen nog maar lekker en gezond. En in deze winkel stond alleen maar lekker en gezond.

Sinds ik weet wat ik mis ben ik onrustig. Ik zal mijn oude vertrouwde vijfentwintig jaar oude middenmootspeakertjes weg moeten doen. Ik zal mijn zorgvuldig opgebouwde MP3-collectie weer op CD, of volgens kenners: juist op LP! moeten zien te krijgen. En ik zal in de buidel moeten tasten. Want muziek klinkt pas echt lekker op lekkere speakers.

Ik weet wat ik mis. De conservatief in mij vindt dat ik me niet zo moet aanstellen en trapt telkens op de rem. Maar er gaat iets gebeuren, daar kun je donder op zeggen.
Vanaf nu ga ik me elke dag afvragen of er nog meer is waarvan ik niet weet dat ik het mis. En dan ga ik er iets aan doen.
Donder.

Schrijver: Marcel Harmsen, 17 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 4 stemmen 159Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)