Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mengsmering is de boodschap

Strijders voor het Kalifaat maken Jezidi’s slaaf en christenen niet.(TROUW 15/10). Blijkbaar zijn Fezidi’s voor soennieten nog ergerlijker dwalend dan wij. Jezidisme is ‘n Koerdische 'volksreligie'. Uit diverse religieuze bronnen, ook van vóór onze jaartelling, puttend: syncretisme. Ze geloven in de 'Pauwenengel' "Taus Melek". De voornaamste aartsengel. Aangehangen door 700.000 mensen meest Irakees.

Verwarrend, de sjiitische Sjah van Perzië zat op de Pauwentroon. Met bladgoud en 26.733 edelstenen bezet. De laatste sjah Pahlavi was dik met de Oranjes. Dus met ons want Juliaantje was ons hoofd. Zoals we nu met Qatar bevriend zijn. Geen kwaad woord over die emir want je hangt. Nu voelt die uitdrukking zéér ongemakkelijk.
Pahlavi en zijn vrouw Farah Dibah werden ons bloedjes van kinderen voorgespiegeld als dappere modernisten die hun volk opvoedden tot ons peil. De Pauwentroon werd gemaakt voor Sjah Djahaan, (1592-1666), grootmogol van het Indiase Mogolrijk van 1628 tot 1658. Gegapt omstreeks 1739 en bezeten door 'de Napoleon van Perzië', Afshar. Jatwerk dus die sjahtitel. Spijkersyndroom. Hier geïntroduceerd vorige week: eigennaam wordt soortnaam. Help doctor ik citeer mezelf. Ben ik nog wel goed bij mijn hoofd?

Laat ons stellen ja. Het is precair. Ik zie namelijk opmerkelijke overeenkomsten tussen de huidige status van Jezidi’s en de actiegroep Piet-make-over. Ze worden er beiden als te bedreigend uitgepikt. Om hun syncretische karakter. Door de fanatiekelingen. Jezidisme als mengsel van allerlei godsdiensten. Zowel christendom als islam stellen daarentegen een aparte leer te zijn. Los van alle voorgaande godsdiensten. Monotheïstische wereldreligies die complete nieuw-vorming pretenderen. Terwijl ook zij wel degelijk smeltvormen zijn. ‘Onderlinge beïnvloeding en versmeltingen zijn er altijd al geweest. Maar die te onderkennen vraagt vaak openheid en verdraagzaamheid’. Aldus filosoof Piet Winkelaar. Behartigenswaardig!

Syncretisme werkt door haar bescheiden claims als verboden vrucht voor streng gelovigen. Ze voelen hun hersens piepen van de stijvigheid. Onzekerheid is de vloek voor rechtlijnig. Daar en hier.

NRC kopt ‘verdedigers van Zwarte Piet zijn niet voor niets zo fel: ze verliezen'. Steeds meer wordt actiegroep 'make-over Piet' de zondebok. Waarin bekende Nederlanders Piet willen houden maar veelkleurig. Zij noemen hem toevallig zwart. Een mythe met diverse historische achtergronden. Een positieve insteek om Piet te relativeren tot wat-ie is. Waarmee ze hem juist willen redden. Bescheiden waarheidlievend. Nu wordt juist deze actiegroep kop van Jut. Hun syncretisme bedreigt het Pietgeloof tot in de wortels.

Christemeziele, hoe stop je de fanaten? Intussen leef ik vrij in Klaas door. Eens provo altijd provo. Liever vrijend maar een mens heeft ‘t niet altijd voor het kiezen. Populair ben ik zelden en meestal illusoir achteraf. Hoewel je weet maar nooit. Misschien komt het nog. Hoewel ik wil maar hooguit even. Vooral niet te. Vandaag kun je mij met 12 andere dichters samengebundeld krijgen. ‘Voor bijna niets’, 3€. Met verlies, de rest leggen we er zelf bij. Vanaf 15.00 uur bij Eijlders, Korte Leidsedwarsstraat 47. Leidseplein. Initiatief Kees Godefrooij. Desgewenst signeer ik gratis leesbaar. Komt allen.


Zie ook: http://meandermagazine.net/wp/2014/10/signalering/

Schrijver: Jos Zuijderwijk
Inzender: Harm van Pinxteren, 18 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.4 met 8 stemmen 202Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 oktober 2014
Wijs hoe je de term 'syncretisme' ter sprake brengt, omdat er vanuit die term de wereldwijde dwaasheid en moordzucht van botsende godsdienstleren volstrekt onzinnig en belachelijk wordt gemaakt! Waar geen liefde is, is er geen sprake van God! Let wel, een uiterst tolerante God!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)