Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ongezonde kletskoek

Ze hebben het niet van een vreemde hoor. Daar zult Gij geen snoep van aannemen. Focus daar maar eens op, want dit is zo typisch Hollands weer...altijd wel iemand, als de rotte appel er bij en hoe rot ook voor de rest, maar de pest is dat een gezonde appel echt niet meer kan. Of ben ik nou in de war? Een kilometer rijden, rijden, rijden met je wagentje langs de vla, broodjes, croissants, taarten, melk, koffie, koekjes, ijs. In vlokken, repen, brokken, korrels, rotsen, flakes, saus en smeer em maar, wel duizend smaken chocola.

Had U dat niet eerder kunnen bedenken? Eerst de belangen van winkels verstrengelen en kan mijn kont nog niet parkeren of het zit er dik in dat ik nu mijn geluk niet meer op kan. Het is ook nooit goed; wát er ook in gaat, later tegen staan. Zo werkt dat tussen deze of gene, ene moer meer aan dan.

En morgen gezond weer op. Een dieet van droog brood en water dan maar? Nu ook melk het zwaar te verzuren krijgt, is de kaas zeker teveel van het goede leven geweest? Gij laffe smaak van een domper, bij mijn weten bestaat er geen gezond broodbeleg en op een dooie makreel na, ben ik nog altijd niet uitgegeten. Cornflakes, muesli en pap...wat weer vloekt met yoghurt en weer die melk, dat moest er nog bijkomen...

U kunt niet meer zeggen dat dit nog groot gaat worden; met elke hap en op stap met de achtervolgingswaanzin; hoe bedrijven zich storten op onze kruimels, op het spoor van het eetpatroon en dat is geen grap, want vandaag is het hagelslag en pindakaas en er komt een dag dat je geen hap meer door je keel kan krijgen, flauw hoor.

Het is natuurlijk ook ongezond naarmate mensen het al op de heupen krijgen als de grote boze suikerpot niet weg te branden is van tafel en het is niet de suiker, het is ook niet de frituurpan of frisdrank. Het gaat er maar net om in hoeverre gezond verstand in verhouding staat tot die lekkere trek. Kan best zijn dat een glas vers geperst sinaasappelsap een super gezonde uitstraling heeft, maar met 85 calorieën ziet dat bij ons er al gauw ongezond uit.

Om Uw geheugen op te frissen, is chocola dus zo gek nog niet. Want boterhamzakjes op straat zijn van alle tijden en in plaats van die broodnodige uitlaatklep, waar overigens niets mis mee is...er komt maar geen einde aan de rij kraampjes, in het oog springende tussendoortjes, op iedere straathoek...het kan niet op. Mij lijkt het een stuk gezonder om díe wildgroei aan banden te leggen.

Schrijver: Monique Methorst, 5 november 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.4 met 10 stemmen 179Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)