Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Je suis Ahmed

Als iedereen ineens met een bord op zijn buik loopt met de tekst ‘Je suis Charlie’ heb ik de neiging die ene man te zijn in de Monty Pythonfilm The life of Brian die midden in de massa mensen die scandeert: ‘we are all different’ als enige zegt: ‘I’m not’.

Wie is Charlie? Wie had ooit gehoord van Charlie Hebdo? Wie spreken er overigens allemaal Frans? Het is mooi, die eenheid, maar bedoelen we allemaal hetzelfde als we zeggen, ‘Je suis Charlie’? Ik moet toch even denken aan die man die bij de demonstratie in Amsterdam tegen behoofddoekte vrouwen zei dat zij nu gauw moesten oprotten. Deze vrouwen weigerden te discussiëren. Hun kinderen stonden er bij.

Ik denk dat ik dat ik daarom maar zeg: ‘Je suis Ahmed’. Ik verwijs daarmee naar Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, maar ook, zegt hij zelf - moslim en ook, zegt hij zelf - Charlie. In een met emotie beladen speech gaf hij aan dat mensen die niet tegen een grapje kunnen, maar moesten oprotten.

Nu ben ik geen Rotterdammer en dus niet zo voor oprotten, maar ik vind wel dat de speech van Ahmed van grote klasse is. Hij maakt duidelijk dat ook moslims niet gediend zijn van terroristische aanslagen. Hij laat zien dat terroristen die cartoonisten vermoorden ook het leven van moslims bedreigen. Hij laat zien dat hij weigert mededader te zijn en dat hij als moslim staat aan de kant van de beschaving. Daar heb ik bewondering voor.

Het zijn immers vaak de gematigden die door extremisten worden gekozen als doelwit. Het is voor een blanke man makkelijk om op de Grote Markt in Groningen met een bord te gaan staan: Je suis Charlie. Het is vele malen moeilijker om als moslim burgemeester op een plein in Rotterdam te gaan staan en voor de camera’s te zeggen: Je suis Charlie.

Daarom: je suis Ahmed. (Dan ben ik ook Charlie.)

Totdat iedereen met Ahmed voor zijn bast gaat staan. Dan moet ik wat anders verzinnen.

Schrijver: Jan R. Lønsing (Ahmed), 15 januari 2015


Geplaatst in de categorie: geweld

3.9 met 9 stemmen 188Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
nita
Datum:
16 januari 2015
Formidable
Naam:
Monique Methorst
Datum:
15 januari 2015
Email:
moi636yahoo.com
Hahaha eigenwijs mormel ik ben, heb ik juist moeite met die burgemeester. Misschien omdat hij om de haverklap "zijn gemeenschap" oproept, maar nog meer omdat ik niet graag betutteld wil worden; zo beweerde hij onlangs dat wij bang voor de islam zijn en dat de moslims die angst weg moeten nemen. Uiteraard is er niets mis met zijn laatste uitspraak, daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.
Ondanks dat ik er anders tegen aan kijk, hebben je drie columns mij laten nadenken en dat is een compliment aan jou als schrijver. Een volwassen discussie die ruimte laat in plaats van de mening er door te drammen of laten verzanden in schelden en tieren, dat is mooi natuurlijk.
Graag gelezen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)