Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het 8-uur journaal met…eh…

“De door extreem-rechts ingehuurde man die gisteravond met een wapen de studio’s binnendrong van de NOS om de aanstaande verkiezingen in de goede richting te duwen, zal na zijn veroordeling en uiteindelijke vrijlating een enorme zak geld in ontvangst mogen nemen. Deze man was niks van plan en had geen boodschap. Het enige wat hij in opdracht van onbekend blijvende types moest doen was een reactie bewerkstelligen bij het Nederlandse volk van: Zie je wel, er moet meer beveiliging komen, meer blauw op straat en meer geld om die gasten met donkere haren het land uit te schoppen met hun ideologieën en automatische wapens en knoflook.
Rechts ruikt na Parijs zijn kans en beseft dat het nu is of nooit om onze maatschappij definitief te doen laten kantelen naar meer controle, meer machtsconcentratie, meer wapens en minder PvdA.”

Toen mijn goede vriend Mo mij deze zinnen aanreikte om mijn column mee te beginnen keek hij me serieus aan en ik zag dat zijn mondhoek trilde. “Wat is er man, je bent toch niet van de waps door zo’n gast die maf loopt te doen op tv?”
“Wat is waps”, vroeg Mo.
“Van de waps, van slag”, antwoordde ik. “Die gast was een eenling, een aardige jongen met verwarde ideeën die aangestoken is door het Parijs/Snowden-virus.”
“Wat is dat virus dan volgens jou?”
“Kijk Mo, iedereen beseft sinds Snowden dat complot-denken helemaal niet vreemd meer is. Er wordt heel veel afgeluisterd en afgetapt door overheden, zelfs als dat onwettelijk of illegaal is en sinds de aanslagen in Parijs beseft elke loser dat hij beroemd kan worden als hij iets doet waar de wereld van schrikt. De eenlingen gaan het voor het zeggen krijgen, de goeien en de slechten. Het zijn de Lone Wolves en ze zijn nauwelijks te pakken. Ze raken op drift van al het verwarrende nieuws dat ze horen. Wen d’r maar vast aan.”

“Die jongen is gestuurd. Hij zei het zelf nog. Weet je, ik denk dat al mijn buren straks een partij gaan stemmen die mij straks het leven zoet gaan maken.”
“Zuur.”
“Wat?”
“Zuur Mo. Ze gaan je het leven zuur maken.”
“Nu zeg jij het ook al. Ik denk dat je toch maar die zinnen van mij moet gebruiken om je stukje mee te beginnen.”
“Mo, relax man. Het loopt zo’n vaart allemaal niet. Kom, we gaan een biertje drinken bij Dikke Dries.”
“Ik ben moslim weet je nog.”
“Ja maar een heel leuke. Kom we gaan.”

Schrijver: Marcel Harmsen, 30 januari 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 5 stemmen 1.072Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 februari 2015
Gabriëla verwoordt de massahysterie en massa-angst bij de grote bevolking, die in iedere verdachte handeling tegenwoordig een extreme moslimaanslag zien. Die angst is door de media buiten proporties opgeklopt en scheefgetrokken. Premier Rutte gooide ook nog de nodige olie op het hysterische vuur en minister Opstelten deed hetzelfde met zijn grommende, St. Bernardhondachtige tronie. In wezen was het allemaal een goedkope slapstickfilm en een B-klucht.
Als het er echt op aan komt, zijn de heren van de politie en arrestatieteams niet thuis, maar altijd te laat. In nepgevallen opereren ze publiekelijk via tv-zenders. Ik krijg er al met al geen veiliger gevoel van. Ze zeiden later dat ze maar hoopten, dat het met die twee beveiligers goed zal aflopen, maar daar maak ik me absoluut geen zorgen over, ik hoop juist dat het met die verwarde en moedige scheikunde-student goed gaat aflopen! Hij is namelijk onterecht volop verketterd door de nationale media, terwijl hij enkel even een defect had en wellicht een helder en verlicht moment, wat hij met ons wilde delen. Ik denk aan hem. Waar is hij nu? Zit hij in een uitzichtloze, sombere gevangeniscel? Probeert een psychiater hem te analyseren? Sluiten zijn bedroefde pleegouders hem in hun armen? Huilt hij diep in de nacht bittere tranen? Snapt hij zichzelf ook niet meer? Begrijpt hij ergens vaag dat hij aan een zwaar-psychische stoornis lijdt, zoals schizofrenie of borderline? Begrijpt hij inmiddels de impact van zijn dreigdaad?
Of is hij werkelijk geestelijk in de penarie en valt het hem echt allemaal niet kwalijk te nemen? Dat geloof ik stellig.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
30 januari 2015
Het doet wat met mensen, en het doet met iedereen wat anders.

Ik was aan het zappen en op een andere zender werd uitgelegd waarom er geen NOS-journaal was. Daar schrok ik wel van. Ik wist nog niet wat er aan de hand was, maar de schrik sinds de gebeurtenissen in Parijs zit er bij mij wel in. Gelukkig blijkt het daar niets mee te maken te hebben.

Ik schrok ook van het agressieve schreeuwen van de agenten, maar tegelijk denk ik: die hebben dus ook Parijs in hun hoofd, waar wel Franse collega agenten zijn vermoord, en dat gaat je als agent ook niet in je kouwe kleren zitten. Al die opgekropte angst, dat haalde die student met zijn neppistool en zijn dreigbrief gisteren boven. Ook niet slim om zo de aandacht te vragen. Het had hem zijn leven kunnen kosten. De kans is inderdaad groot dat hij een verwarde geest had. We krijgen daar ongetwijfeld nog iets over te horen in een volgend NOS-journaal of een of ander actualiteitenprogramma.

Intussen heeft die student wel bereikt dat we nog even wat meer op scherp staan dan we al stonden sinds Parijs. Zo werkt het bij die agenten volgens mij wel. En bij mij overigens ook.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
30 januari 2015
Ook ik dacht gewoon het acht uur journaal te gaan zien, maar doordat dat testbeeld minutenlang bleef aan staan, begreep ik al gauw dat er iets van een overval gaande was en geen technische storing. De hele verdere tv-avond stond in het teken van die beschaafde en uiterst kalme jongeman, die enkel wat zendtijd wilde voor zijn ideeën.
Moet kunnen, kijk ik echt niet van op. Is weer eens verfrissend na al die journaals op één dag, die steeds hetzelfde brengen. Ik ben eigenlijk best benieuwd naar wat hij had willen zeggen, hopelijk kunnen onze media-speurders dat achterhalen en publiceren. Ik schrok veel minder van deze aardige jongeman met zijn neppistool dan van die politiemannen, die deden alsof ze met een grote moslim-terrorist te maken hadden. Vooral die agent, die uiterst agressief schreeuwde 'Bij elke verdachte beweging schieten we, heb je dat begrepen?!', leek me zwaar overspannen en eerder rijp voor opname, dan die keurig meewerkende jongeman.
Bij Eva Jinek zaten meteen zes specialisten op haar leren bank, die er nauwelijks op pasten. Ze had haar ex-man Peter R. de Vries ook weer opgetrommeld met haar mobieltje. Echt een storm in een glas water en een juist voorbeeld van het feit dat de zenuwen wel erg gespannen zijn vandaag de dag.
Doet me denken aan die jongeman in Amerika, die is doodgeschoten, omdat hij met een nepwapen zat te zwaaien. Deze vrijwel onschuldige zaak is de hele tv-avond gigantisch opgeblazen. De integere jongeman, die ons allen immers wilde waarschuwen voor oneerlijke praktijken van de overheid, deze moedige klokkenluider met het hart op de goede plaats, was slechts de kluts een beetje kwijt en met de nodige, psychologische hulp zal hij zijn verstandsverbijstering te boven komen. Omdat hij half-Egyptisch is, moet er niet meteen in een bepaalde hoek gedacht worden. Hij had volgens zijn psychologische geschiedenis genoeg reden om vroeg of laat uit zijn bol te gaan. Dit krijg je van de bezuinigingen op psychische hulp voor armlastige jongeren! Mag hij de zorg krijgen, die hij zeer zeker verdient!... In de houding van een vrouwelijke politie-agente zag ik al een begin daarvan opdoemen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)