Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het is de schuld van het kapitaal

Ik heb het gelezen: Piketty: Kapitaal van de 21e eeuw. Het is een vervolg op het werk van Marx, maar vele malen beter doorwrocht en het ontbeert de polemische stijl. En de boodschap is gelijk. Het is de schuld van het kapitaal.

Ook V&D gaat ten onder vanwege een flitskapitalist die het bedrijf heeft opgekocht, de gebouwen heeft verkocht, de winst heeft opgestreken en de half failliete boel weer heeft verkocht. De NRC heeft ook een keer een dergelijke behandeling gehad en heeft het ternauwernood overleefd. De AMRO bank, Vestia, kinderopvangorganisaties, Griekenland, niets is veilig voor het kapitaal.

Het kapitaal heeft het bedrijfsleven omsingeld. Alleen familiebedrijven ontspringen vooralsnog de dans, maar verder zijn er geen bedrijven meer die zo groot zijn dat ze veilig zijn voor het kapitaal. Natuurlijk kunnen ook bedrijfsleiders fouten maken, maar vaak gaat het dan toch om een directeur of iemand die verantwoordelijk is voor de financiën die wordt gekocht door hoge bonussen en loonsverhogingen of omgekocht door malafide adviseurs.

Het kapitaal houdt zich niet aan grenzen. Het kapitaal hoeft nauwelijks belasting te betalen – integendeel – het kapitaal krijgt vaak forse subsidies in de hoop dat geïnvesteerd wordt in de economie. In naam van de werkgelegenheid, zegt de politicus dan, maar het geld verdwijnt en de werkgelegenheid verdwijnt even later ook. De politicus blijft zitten met een lege fabriekshal, vervuiling, werklozen en een lege beurs.

Griekenland is een van de grote successen voor het kapitaal. Het kapitaal heeft forse winsten behaald door het land veel te lenen, maar toen de Grieken het niet langer konden betalen hebben de kapitalisten hun vermogen veilig gesteld door andere Europese landen de schuld van de Grieken te laten betalen. Die andere Europese landen zitten nog steeds in de klem. Moeten ze de Grieken laten verrekken? Wat blijft er dan over van de onderlinge Europese solidariteit? Of moeten ze de kapitalisten blijven betalen? Ik begrijp Dijsselbloem wel. Ik begrijp de Griekse minister Varoufakis wel.

Dijsselbloem en Varoufakis moeten de belangen van Europeanen en Grieken verdedigen. Maar zij zijn minder elkaars vijanden dan ze denken. De vijand zit niet aan tafel, maar is bezig ergens anders een bedrijf of een land op te lichten.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 5 februari 2015


Geplaatst in de categorie: geld

4.5 met 4 stemmen 1.004Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 februari 2015
Gaat V&D ten onder door een flitskapitalist? Door iemand die een eerlijk handelsbedrijf weet op te lichten?
De superrijken hebben hun rijkdom eerst al gestolen en daarna stelen ze er nog meer mee en sleuren ze een landelijk geliefde winkelketen naar de verdoemenis. De grootste geldwolven trekken blijkbaar aan de touwtjes en wij als winkelend publiek zijn de dupe.
Ik dacht altijd, dat die gebouwen van V&D zelf waren. Want hoe zit dat dan met de HEMA en de Albert Heijn, huren die hun toko's ook?
In Gouda is er in het hoofdgebouw een gezellige La Place met lekkere etenswaren en dranken. Ze hebben zelfs een groot gebouw aan de Markt, voorheen bomvol televisies en laptops, omgetoverd tot een mega La Place, waar het altijd bomvol is.

Aan de top gaat het vaak mis en de gewone mensen zijn de dupe. Weer honderden die hun banen gaan verliezen. De grootgeldjagers zijn stuk voor stuk asociale egoïsten, die met hun ziekelijke machtsspelletjes brutaal de leefbare maatschappij onderuit halen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)