Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De PvdA en gas

Jarenlang hebben de PvdA Kamerleden Tjeerd van Dekken en Henk Nijboer heen en weer gependeld tussen slachtoffers in het aardbevingsgebied en de Tweede Kamer. Eerst moesten ze trekken om Jan Vos, woordvoerder energie, zo ver te krijgen dat hij ook in het gebied ging kijken. Dat lukte. Daarna moesten ze de PvdA-fractie zo ver krijgen om echt te snappen dat er een probleem was. Dat lukte. Daarna hebben ze Nederland overtuigd: er moet iets gedaan worden.

En nu. En nu gaat de winning eindelijk drastisch omlaag en vindt de oppositie, die jarenlang zich bezighield met andere bagatellen, het te weinig. Het is hun goed recht.

Maar ik begrijp de woede van Henk Nijboer als hij merkt dat juist op het moment dat zijn jarenlange geploeter eindelijk de stugge VVD zo ver krijgt om te minderen, als hij merkt dat juist op het moment van glorie, althans, de eerste glorie, dat hij en zijn partij juist op dat moment worden afgeschilderd als laf, halfbakken en te weinig daadkrachtig.

Het is als Mozes en het beloofde land. Je leidt jarenlang een onwillig volk richting het beloofde land, maar als het volk bij de grens staat, rennen ze juist degenen die nooit wilden luisteren, je voorbij en schreeuwen ze dat zij de eersten zijn die het beloofde land bereikten, onderwijl scheldend op jou dat jij zo langzaam, zo laf en zo weinig daadkrachtig bent.

Het gaat in de politiek niet om wat je doet, maar om wat mensen denken dat je doet. Maar het gaat in het echte leven wel degelijk om wat je doet. Het zou daarom wel eens onverstandig kunnen zijn om politici alleen af te rekenen op beeldvorming, want wie wil ons dan nog naar het beloofde land leiden?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 19 februari 2015


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 2 stemmen 155Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
NN
Datum:
19 februari 2015
Ja Jan natuurlijk gaat het om beeldvorming..zo werkt het nu eenmaal. Jij benadrukt in je column nu ook in mijn ogen iewat te eenzijdig de (positieve)rol van PvdA in het gasdebat. Dat je een PvdA-bril op hebt is prima maar laat hem niet te sterk roze kleuren. De hand een beetje in eigen PvdA-boezem steken zou ook op z'n plaats zijn hier denk ik.
Wat trouwens het meest heeft bijgedragen aan de beeldvorming zijn de scheuren in de muren vermoed ik. 'Als het kalf verdronken is dempt men de put' gaat helaas vaak op binnen het hele politieke landschap.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 februari 2015
Ik heb het journaal gezien en de provincie Groningen is opgelicht en in gevaar gebracht door de gasboorders. De NAM heeft totaal geen rekening gehouden met de veiligheid van de Groningers. Dat was van ondergeschikt belang. Dat heet mensen gewetenloos opofferen voor eigen, egoïstisch gewin, wat onder de term 'extreme misdaad' valt, want dat is namelijk moorddadige slordigheid.
De gaskraan moet absoluut en duurzaam gesloten worden, opdat de provincie Groningen weer in alle rust en veiligheid zichzelf kan opbouwen en waardig uitleven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)