Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Laffe terroristen

Als een terrorist een aanslag heeft gepleegd, hoor je de dames en heren journalisten vaak verhalen over laffe aanslagen. Maar ik geef het je te doen. Een bom omgorden en dan midden op een marktplein aan een koordje trekken, een zekere dood tegemoet. Dat is niet laf.

Jarenlang vliegles nemen en dan met een paar kameraden de piloot overmeesteren en vervolgens voorin een vliegtuig gaan zitten en daarmee een flatgebouw invliegen. Dat is niet laf.

Door Kopenhagen of Parijs lopen met een mitrailleur en op agenten schieten, net zo lang tot ze je hebben omsingeld en je geen kant meer op kan. En dan niet je handen opsteken, maar schietend naar buiten rennen in de zekerheid dat de angstige agenten terug zullen schieten. Dat is vervelend. Het is misdadig. Maar het is niet laf.

Vanwaar die neiging om deze criminelen laf te noemen? Ik vermoed dat degenen die de terroristen laf noemen, de terroristen graag zouden straffen, maar dat kan niet meer. Ze zijn ontsnapt. Ze zijn ontsnapt in de dood. Mensen die terroristen laf noemen zijn boos en machteloos. Zij proberen aan te geven dat zij graag oog in oog met de terrorist hadden gestaan en de terrorist graag een zware straf hadden opgelegd. Of een paar tanden uit de bek geslagen. Maar het helpt allemaal niet. En ik vraag me af of ik wel zo dapper zou zijn als ik een terrorist met een koordje zou zien. Of met een mitrailleur. Ik vraag me ook af of de dames en heren journalisten in die situatie zo dapper zijn. Ik hoop van niet.

Het gaat er immers niet om, of de terrorist laf is. Maar om de aanslag. En de angst.

Laten we de terrorist daarom niet meer laf noemen, maar gewoon misdadig. Of moorddadig.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 16 juli 2015


Geplaatst in de categorie: misdaad

3.3 met 3 stemmen 903Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 juli 2015
Het is wel laf, wanneer je als zelfmoordterrorist zoveel mogelijk onschuldige mensen met je mee wilt nemen. Het is zeker ook vreselijk laf, wanneer je een vliegtuig vol onschuldige mensen vermoordt om een denkbeeldige, waanzinnige principekwestie. Daar is vliegles nemen niet voor. Die terroristen in Parijs en Kopenhagen hebben eerst lafhartig onschuldige mensen vermoord en gingen pas daarna in gevecht met de politie, die ook uit onschuldige mensen bestaat. Mensen die terroristen laf noemen kunnen ook vlijmscherpe, psychologische analytici zijn, die helemaal niet van plan zijn om die terroristen een gebitskerkhof met onherstelbaar beschadigde grafzerken aan te meten. Misdaad en moord is gruwelijk laf. In die zin is je dagcolumn verre van moedig.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)