Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Er broeit iets

Er broeit iets in onze samenleving. Dat beweren een hoop deskundigen of mensen die zich alleen maar zo noemen. Ze zeggen dat er wat gaat veranderen in de huidige maatschappij. Het systeem van de markteconomie zal verdwijnen. Nou ja, of dat waar is en wat er dan gaat gebeuren, daar gaat het nu niet over. Dat zien we dan wel als het zo ver is.

Een interessantere vraag is: wat verandert er dan in deze tijd al? Kunnen we al zien dat het allemaal beter en mooier gaat worden? Net zoals toen, in de jaren zestig van de vorige eeuw? Want in die tijd broeide er ook van alles. Achteraf gezien stond de maatschappij op zijn kop. Studentenprotesten, vrije seks, inspirerend druggebruik, nieuwe, spannende, psychedelische popmuziek, noem maar op.

En nu? Nu is het Maagdenhuis weer bezet, net als toen. Studenten laten weer van zich horen nadat ze decennia lang braaf allerlei maatregelen slikten die hun vrijheid steeds verder beperkten. En jawel er gaan gelukkig ook steeds meer stemmen op om wietteelt te legaliseren. Over seks hebben we het nog maar niet, dat is na de jaren zestig verworden tot het hoog opgetrokken laken in films. En het ziet er nog niet naar uit dat hierin verandering op komst is.

De muziek dan? De tijd van unieke, experimentele, mediagenieke figuren zoals Jimi Hendrix, Pink Floyd en de Beatles is al lang voorbij. Grote artiesten met een spetterende rockshow zijn er nauwelijks meer. Een paar overlevers uit de jaren zestig zorgen af en toe nog voor een klein beetje spektakel. En hier daar duikt een verdwenen supergroep op in de gedaante van een tribute band. Zoals bijvoorbeeld The Australian Pink Floyd Show, die overigens een perfect avondje uit biedt.

Stel nu eens dat het waar is? Dat er inderdaad iets broeit, dat we aan de vooravond staan van Grootse Gebeurtenissen in de maatschappij? Dan zou dat ook kunnen betekenen dat die vernieuwende popmuziek opnieuw in de maak is. Dat er weer spektakel op het podium zal verschijnen, dat we weer echte shows zoals die van Pink Floyd te zien gaan krijgen.
Graag ja, kom maar op met die nieuwe muziek en die veranderingen. Hoe eerder hoe beter.

Schrijver: Rob Chevallier, 13 april 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.3 met 3 stemmen 1.937Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)