Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zonder werk

Reorganisaties, jaarcontracten en tijdelijke banen, ik heb het allemaal meegemaakt. Ook nu was er geen druppel meer uit te persen. Ik mag wederom gaan bekijken wat ik wil worden als ik later groot ben.

Regelmatig tref ik verse werklozen tijdens bijzondere workshops. Vertel hen dan dat juist periodes zonder werk inspirerend kunnen zijn. Zo begon ik uit het niets groentes te verbouwen op mijn balkon. Vijf jaar later deelt de Albert Heijn moestuintjes uit. Een goede vriendin van mij sjouwde zich een breuk in het tuincentrum aan al die zakken potgrond die moeders met blije kinderen kwamen kopen. Heb dus geleerd dat ik een visionair ben. Aan mijn commerciële kwaliteiten mag nog wat gesleuteld worden.

Ik heb ontdekt hoe mooi Nederland is. Een etappe Pieterpad mondde uit in een passie voor de wandelsport. De afstanden werden steeds langer. Heb mezelf verbaasd dat ik ooit een Kennedymars kon volbrengen. In augustus ga ik weer een stapje verder. De Dodentocht in Bornem van 100 kilometer.

Denk terug aan dat dagje witlof steken op een biologisch dynamische boerderij. In de stromende regen. Ik was dolgelukkig. Letterlijk met handen en voeten in de klei. Zwaar lichamelijk werk, lekker buiten in de natuur. Als salaris kreeg ik een zak groente mee. Met een smile van oor tot oor fietste ik naar huis.

Zomaar een greep uit alles wat ik tot nu toe ontdekt heb. Het is inmiddels haast een cv op zich. Op uitzending gemist kijk ik een aflevering 'Tegenlicht' terug. Binnen tien jaar zullen er twee tot drie miljoen banen in Nederland verdwenen zijn als gevolg van de automatisering en robotisering.

Het zal druk worden op het Pieterpad.


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 12 mei 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.8 met 8 stemmen 149Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)