Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Solidariteit

We hebben onze mond er vol van. Sommigen van ons.

Maar wat doen we met de Afrikaanse en Syrische bootvluchtelingen? Wat doen we met de vluchtelingen die de grens overgeslopen zijn en in Griekenland en Italië hopen op een fatsoenlijk bestaan?

En nu we het toch over Griekenland hebben. Wat doen we met een land dat van zijn levensdagen nooit zijn schulden kan inlossen? De rente, die nu erg laag staat, is meer dan wat de Grieken bij elkaar verdienen, zodat de schuld alleen maar groter wordt. Vinden we het goed dat het slaven worden? Slaven van de IMF en de EU?

Of zijn we solidair met mensen van wie de leiders het land hebben uitgewoond. Zijn we solidair met de mensen die vluchten voor de oorlog uit Syrië, Somalië en de armoede uit Afrika?

Ja dat zijn we. We zitten in een groeistuip – of we willen of niet. Ooit vingen dorpen vluchtelingen op, daarna steden en nu doen landen dat, maar we zijn bezig uit te zoeken hoe we die taak naar een hoger niveau gaan leggen. Naar het Europese niveau. En hetzelfde geldt voor het Griekse probleem. We willen de Grieken niet helpen, maar uiteindelijk zullen we wel moeten. Het geld is weg. Het geld is immers naar de banken, de bonussen van de bankiers en naar de flagrant rijke aandeelhouders.

Zolang onze regeringen weigeren het daar vandaan te halen, zullen de belastingbetalers de Grieken moeten redden. Zo simpel is het.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 25 juni 2015


Geplaatst in de categorie: rampen

4.0 met 6 stemmen 174Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Yolo!
Datum:
28 juni 2015
De rijken hebben (ook) hun Griekse staatsobligaties duur verkocht aan de ECB. Mocht niet, gebeurde toch. Dus de rijken lachen zich suf, de arme burgers betalen het geluk. De middenstand is geplukt. Hoogste tijd voor een Tweede Franse Revolutie, dit keer tegen de plutocratische EU-volutie. Vroeger waren het de burgers tegen de adel, nu de burgers tegen hun politici. Putin zwaait langs de kant van de weg en IS zet het mes in je nek. Met een beetje pech, zitten we in een Derde Wereldoorlog, echt!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 juni 2015
Die vermaledijde euro had er nooit moeten komen. Nu zitten we met de gebakken peren. En de Grieken met de aangebrande peren. Geen idee hoe dit opgelost moet worden. De tijd vijftien jaar terugzetten en dan met de wijsheid van nu het anders doen. Maar dat kan niet. Het is een intens verdrietige situatie.
Naam:
O.U.Deis
Datum:
25 juni 2015
Schrijnend hoe weinig solidair de EG-landen zich betonen met het in verval geraakte Griekenland, waar een derde van de bevolking in diepe armoede leeft.
Scheld de schulden grotendeels kwijt en stel een Delta-plan op hoe men daar tot een goed werkend belastingstelsel kan komen.
Drijf deze partner niet in de armen van dictatoriaal geregeerde landen als Rusland en China.
Een afgedwongen BTW-verhoging b.v. werkt averechts op de toch al zo gekrompen economie van dit prachtige land.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 juni 2015
Die megarijke Grieken zouden eens wat solidariteit moeten opbrengen met hun slinks gestolen geld. Ze moeten van binnen uit hervormen en niet gepamperd worden door de EU, wat ze tot afhankelijke slapjanussen maakt.
Iedere Griek moet maar eens opnieuw de handen uit de mouwen steken en zijn land waardig heroprichten, in plaats van als slachtoffer te bedelen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)