Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rozenbottel

Vier Turkse vrouwen plukken rozenbottels van struiken. Ze belanden in zelf meegebrachte plastic zakken. Een Turkse man staat erbij te kijken alsof hij leidinggevende is. Ben gefascineerd. Ga als vanzelf langzamer lopen. Voel dezelfde fixatie als toen ik kind was. Er stonden talrijke rozenbottelstruiken bij onze school. Jongens peuterden de zaden eruit en probeerden deze bij anderen in hun nek te gooien. Het zaad stond bekend als jeukpoeder. Heb me altijd afgevraagd hoe ze dat in godsnaam wisten.

Meteen komt in me op dat deze vrouwen dichter bij de natuur staan dan ik. Wat gaan ze ermee doen? Kom niet verder dan thee of jam. Roosvicee wellicht. Het laat me niet los. Duik dan ook snel achter de computer zoals ik vroeger de encyclopedie verslond.

'Rosa Camina' oftewel 'De Hondsroos'. De wortel werd vroeger gebruikt als medicijn tegen hondsdolheid. Het rozenwater kan gedept worden op ontstoken of bloeddoorlopen ogen. De rozenbottel bezit eigenschappen om artrose en artritis tegen te gaan. Bevat tien keer zo veel vitamine C als een sinaasappel.

Ik ga in op een uitnodiging om naar een zanddijk te komen. Een zeldzame plek in Nederland. Vrijwel alle dijken herbergen klei onder hun jas van asfalt. Het 'zoden aan de dijk zetten' is hier niet mogelijk. Een bioloog en twee plantendeskundigen leiden een groepje belangstellenden rond. Binnen twee kilometer worden bijna honderdvijftig verschillende flora geteld. Sommige soorten uiterst schaars.

Sinds ik de prachtfilm 'Into the wild' zag, vraag ik me af welke flora je wel en niet kunt eten. Gooi het een aantal keren in de groep. 'Zeker wel, maar of het ook lekker is?' vind ik een heerlijk antwoord. Een ander geeft aan dat 'uit het wild eten' populair geworden is. Maar moet je dit ook willen? Je steelt immers uit de provisiekast van de dieren.

Moet je dit ook willen? Deze vraag heeft me weer iets bewuster gemaakt. Het menselijk handelen heeft altijd gevolgen. Eten en gegeten worden.

Terug naar de rozenbottel. Ik lees dat de vrucht helpt tegen vermoeidheid. Realiseer me dat het ramadan is. De cirkel weer rond.


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 30 juni 2015


Geplaatst in de categorie: planten

4.0 met 3 stemmen 174Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
30 juni 2015
Echt zeer fruitig geschreven en opwekkend om te lezen. Rozenbottels hebben allemaal een guitig kroontje. Ik geloof niet dat ik ze ooit rauw heb gegeten en of dat de bedoeling is, weet ik ook niet. Rozenbotteljam is ook niet echt in. Echt lekker zijn ze niet. Wij gooiden ook dat zaad in de nekken van onze medescholieren, blijkbaar een nationale hobby.
'Je steelt immers uit de provisiekast van de dieren', vind ik een gedenkwaardige zin.
Heel leuk, die connectie met ramadan, wat je van de aanbeden Allah niet mag, schenkt de natuur je voor niets.
Overigens drinken ze net als ik de gratis koffie bij de Albert Heijn, met volgens een Marokkaanse jongen dé Marokkaanse truc, extra veel suiker!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)