Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Schaamlap

The governement (regering) stelde volgens de Ierse folk-group Dubliners een document op om embarrassment (schaamte) te voorkomen.

Het ging om een document waarin burgers informatie kregen over wat ze moesten doen als er een atoomoorlog zou uitbreken. Het is natuurlijk waanzinnig om mensen informatie te geven over wat ze moeten doen als niets meer veilig is, als de dood zeker is, als alle water, alle groente, alle vlees kankerverwekkend is, als branden steden in as leggen, als drukgolven ramen en muren wegblazen, als de economie vervolgens geheel verdwijnt en alle gewone dingen: elektriciteit, gasleiding, het leegpompen van polders, als dat allemaal niet meer gaat, wat moet u dan doen?

Wegduiken, zegt de folder.

Duck.

Zorg dat je een paar flessen water hebt. En een paar blikken bonen.

De waanzin van dat document komt echter veel vaker voor. Ambtenaren moeten bijvoorbeeld jarenlang roepen dat het ene beleid het enig juiste beleid is en plotseling zijn er verkiezingen en komen er bestuurders die het volstrekt tegengestelde beleid willen. En dat moeten ambtenaren dan uitvoeren. Die moeten dan beleidsdocumenten opstellen om aan burgers uit te leggen, waarom het oude beleid volstrekt niet deugde en het nieuwe beleid wel.
Ik heb dat als burger meegemaakt: wij wilden grondgebonden woningen, maar dat kon niet. Dat wilde ‘de markt’ niet. Vervolgens werd er maandenlang onderhandeld tussen de overheid en de markt en de uitkomst was precies wat wij als omwonenden wilden.

De markt wilde het wel.

Maar de ambtenaren hadden geen fout gemaakt, nee hoor. Die hebben gewoon een nieuw beleidsdocument gemaakt om hun schaamte te verbloemen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 27 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.3 met 3 stemmen 106Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
27 augustus 2015
De gewone, Ierse burgers hebben geen atoomschuilkelder in hun achtertuin of onder hun armoedige huisjes, want dat wordt er met 'onderduiken' feitelijk bedoeld. In de Koude Oorlogstijd lieten de rijken schuilbunkers bouwen, ik kende er zo wel een paar in mijn buurt. Nare kelders met een luchtzuiveringssysteem en volgestouwd met blikvoer en waterflessen. Het Koninklijk Huis en de ministers werden als eersten voorzien. Huis Ten Bosch zal er ook wel één bezitten. Het idee was, dat de giftige stoffen na verloop van tijd zouden wegtrekken en er weer iets nieuws opgebouwd kon worden. Zou die zelfverrijkte elite eindelijk eens zelf de handen uit de mouwen moeten steken, maar die gedachte is een atoomoorlog zeker niet waard. Dat de kwaadaardige, oorlogszuchtige 'mensen' in staat zijn om de aarde honderden keren te vernietigen, is op zich al een demonisch gegeven. Zij aanbidden niet Shiva, maar Beëlzebub. Oorlog begint in het klein en daarom ben ik pacifist. Kleine mensen hebben de macht over groteske vernietigingswapens. Hoe walgelijk krom! Weg met iedere vorm van militairisme! Amerika gooide twee atoombommen en is daarmee een schande voor de wereldbevolking, ondanks alle goede zaken, die dat continent deed/doet. De gewetenloze, machtswellustige hoge militairen zouden vandaag nog moeten worden overmeesterd en in een gesloten inrichting verpleegd worden.
Ultravox wist met hun song 'Dancing With Tears In My Eyes' de ware toon te zetten!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)