Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Met een column de wereld verbeteren

Tussen mijn ruim 200 columns op deze uitstekende website zaten heel wat voorstellen om de wereld te verbeteren. Helaas is die wereld alleen maar slechter geworden:

We breken al jaren achter elkaar warmterecords, maar we werken onverdroten voort aan de vernietiging van onze planeet. We blijven wanhopig zoeken, maar we hebben nog steeds geen broertje of zusje gevonden op een afstand van pakweg een paar honderd jaar ruimtereizen.
De verzorgingsstaat is in de afgelopen jaren weer verder teruggedrongen en veranderd in een harde, nietsontziende prestatiemaatschappij. Op het werk zijn targets en andere prestaties ‘leading’. Het reizen van en naar het werk is een ellende, maar niemand protesteert.
Het gemak van een trein- en buskaartje is vervangen door een product dat voor de aanbieder commercieel aantrekkelijk is, maar de reiziger alleen maar extra geld kost. Toegangspoorten met datacontrole vergallen het reisplezier nog meer. Op de wegen wordt de automobilist uitgeknepen omdat er met het innen van boetes veel geld te verdienen valt.
Het koningshuis is onverminderd populair en geniet dus nog wellustig van misplaatste rijkdom en status. Ook voetballers en andere sterren verdienen meer en meer, terwijl massa’s arme zielen volharden in adoratie en dweepzucht. De tegenstelling tussen arm en rijk groeit met de dag. Niks aan de hand, het hoort er gewoon bij, vinden we.

Geld is het onderwerp van vrijwel alle items in een nieuwsuitzending. De economische crisis, Griekenland, de binnenlandse politiek en natuurlijk het vluchtelingenprobleem. Hierdoor zakt Europa dieper weg in het moeras van schijnbare eenheid en huicheldemocratie en de westerse wereld in haar eigen neergang. We hebben met ons economische groeimodel en onze zucht naar geld en welvaart een jaloersmakend geheel opgebouwd. Via het gat van Libië stroomt de derde Wereld nu leeg en we kijken met belangstelling en mededogen toe.

Is er dan iets positiefs gebeurd, in zes jaar en 200 columns? Natuurlijk, maar die paar druppels vallen in het niet op de van ellende en warmte gloeiende wereldbol. Dus helaas, helaas; het is mij niet gelukt om met columns de wereld te verbeteren. Maar er zijn genoeg anderen die het nu mogen gaan proberen.

Veel succes!

Schrijver: Rob Chevallier, 14 september 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

5.0 met 4 stemmen 181Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
21 september 2015
Beste Rob, iedere column van jou is een druppel in een grote oceaan die vele andere druppels raakt, die weer vele andere druppels raken, enz.

Je zou versteld staan als je wist hoeveel impact jouw woorden hier op deze site hebben op zoveel mensen. Niet alleen diegenen die het lezen, maar iedereen met wie die lezers weer omgaan. Hun denkbeelden zijn veranderd door jouw woorden. En die geven ze door.

Iedere column van jou is een steen verlegd in die rivier op aarde uit dat mooie liedje, waardoor de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan.

"Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde.
Het water gaat er anders dan voorheen.
De stroom van een rivier hou je niet tegen.
Het water vindt altijd een weg omheen.

Misschien eens gevuld door sneeuw en regen,
neemt de rivier mijn kiezel met zich mee.
Om hem dan glad en rond gesleten,
te laten rusten in de luwte van de zee.

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde.
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten,
ik leverde bewijs van mijn bestaan.
Omdat, door het verleggen van die ene steen,
de stroom nooit meer dezelfde weg kan gaan."

~Bram Vermeulen
www.youtube.com/watch?v=z0RxzT5oOo0
Naam:
An Terlouw
Datum:
14 september 2015
Rob, beste gozer ik weet dat "hoop doet leven" maar in alle realiteit gesproken of in dit geval eventjes getypt, nee joh dat krijgen wij toch helemaal niet voor elkaar? Alle ellende die ons nu voorgespiegeld wordt, is het directe gevolg van het feit dat we ons te mak hebben opgesteld, daarom zitten we opgezadeld met mensen die precies weten hoe ons te manipuleren! Daar helpen geen 200 (prima) columns tegen maar je moet er wel over blijven schrijven want: zo blijven we wakker en op de hoogte. Graag gelezen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)