Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vandaag is de mooiste dag

De laptop is om zeep. Ik stop hem in mijn rugzak en ik fiets naar mijn wonderdokter. Hij is zojuist bezig met het schilderen van pompoenen. Besteld in Amerika. Enthousiast vertelt hij over zijn grote passie: Halloween. Hij laat me filmpjes zien met zingende kalebassen. In oktober mag hij exposeren in ons plaatselijke tuincentrum.

Een leraar vertelt over zijn toen tienjarige zoon. Op een zondagmiddag wil hij graag met hem de natuur in. Dacht terug aan toen hij zelf zo jong was. Dat hij meestal morrend met zijn ouders meeging. Hij besluit het anders aan te pakken: 'Hier heb je een fototoestel, jij mag vandaag de hele dag foto's maken!' Ze komen thuis met tweehonderdvijftig foto's. Meteen springt de jongen achter de computer. Of er een film van kan worden gemaakt? Hij helpt zijn zoon met een paar kleine dingetjes. Nu vijf jaar later dient de film nog steeds als lesmateriaal. Allerlei selfies, de huiskamer, de hond en de natuur komen voorbij. Zijn blik op de werkelijkheid. De leraar heeft er passende muziek onder gezet van The Smashing Pumpkins:

Today is the greatest
Day I've ever known
Can't live for tomorrow,
Tomorrow's much too long
I'll burn my eyes out
Before I get out

Simpelweg een impuls volgen. Gewoon beginnen. Hierin de ander zien. Echt zien. Zo belangrijk, je te omringen met mensen die geloven in je dromen. Je passie aanwakkeren. Jouw beren voor je afschieten. We zijn op aarde om te scheppen.

De muziek raakt. Terug naar de jaren negentig. De jaren van de grunge. Terug naar samen met mijn broer. Thuis. De clips op MTV. Nostalgie overvalt me. Neem me voor om vaker een verse dag meteen al tot mooiste dag om te dopen.

Ik stuur een bericht naar de oprichtster van een digitale krant zodat de computerdeskundige geïnterviewd kan worden. Meteen komt er een mailtje binnen van mijn buurvrouw:

'Het is september, de pompoenen zijn er weer, kom je binnenkort een soepje eten?'


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 15 september 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.3 met 3 stemmen 182Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
21 september 2015
Wat een heerlijke column. Hier word ik vrolijk van!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)