Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bijvangst

In het eerste Zoet schreef ik over mijn droom: Een Holle Bolle Kikker bij recreatieplas De Breuly. Een prachtig meer verdient een bewaker. Een kikker die toeziet dat de parel blijft glanzen. Wanneer je een kwakende attractie ziet, wordt opruimen een feest. Zolang dit reptiel er niet staat, raap ik zelf zo nu en dan zwerfvuil op. Ik loop er toch.

Tijdens één van mijn struinrondjes besluit ik het opgeraapte blik niet weg te gooien maar mee te nemen. In mijn schuur splits ik de opbrengst in aluminium en blik. Na vele maanden ga ik met zeventien kilo naar een oud-ijzerhandelaar. Met zijn negen euro ga ik gratis naar de film. Vervolgens win ik een schrijfwedstrijd over duurzaamheid met dit verhaal.

Ik ontmoet Peter Smith in Amsterdam. De man achter Klean: Klagen loont echt absoluut niet. Inspirerende gesprekken op een zolderkamer. Zijn wereldbol van plastic flessen die lang dreef op het IJ. Zijn nieuwe project: The Plastic Madonna. Een meterslang beeld van moeder en kind zal prijken op het strand van Rio tijdens de Olympische Spelen. Dit plaatje laat zien dat zwerfvuil uiteindelijk in de voedselketen terechtkomt. Een beeld gemaakt van gerecyclede PET-flessen. 3D uitgeprint.

Inmiddels hangen posters met mijn beeltenis door heel Zevenaar. Is anderen helpen met hun dromen mijn tweede natuur geworden. Weet ik als geen ander dat je een lange adem nodig hebt voor het realiseren van je doelen. Maar kijk eens wat je onderweg tegenkomt. Wat een bijvangst!

Laatst kreeg ik van mijn buurvrouw een kikkertje. Toen viel het kwartje, de kikker staat voor transformatie!

http://www.hetzoet.nu


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 27 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.7 met 6 stemmen 173Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
29 oktober 2015
Mooie aktie, Rene. Als we nu ook nog veel mensen kunnen oproepen om deze waardevolle stukjes van je te lezen, dan heeft jouw initiatief kans op veel navolgers. Dan hangt Zevenaar binnenkort vol met posters van gewone mensen die Zevenaar een kikkersprong vooruit helpen: schoner, gelukkiger, samenwerkend, optimistisch en opgekikkerd...
Naam:
An Terlouw
Datum:
27 oktober 2015
Graag gelezen al als iedereen het doet: heb je WEL een nadeel: namelijk er ontstaan geen vuil- kunstwerken meer....gelukkig is hier sprake van apart plastic inzamelen alsmede doppen sparen voor een blinde geleidehond. Nou nog iets verzinnen voor de rest van de troep, die wordt achtergelaten door mensen die "het allemaal normaal vinden alles achter hun kont te laten slingeren". Graag gelezen

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)