Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het Zoet

Ik houd van mensen die iets te melden hebben. Daarom ga ik graag naar het theater. Lekker op het pluche in een intieme setting. Alleen maar ontvangen. Eén van die voorstellingen vergeet ik nooit meer, een avondje Stef Bos. Hij was zojuist teruggekeerd uit Zuid-Afrika en duwde ons diep in de modder. Hoe wij Nederlanders omgaan met onze bejaarden is om ons dood te schamen. Zo anders gaat het in Afrika. Waar mensen in de rij staan voor advies van de raad van ouderen.

Een paar simpele drukken op de knop leren me dat er in Nederland 1,2 miljoen mensen eenzaam zijn. Dat is een derde van alle ouderen. Tweehonderdduizend mensen krijgen slechts één keer per maand bezoek. Ik ram wat op het toetsenbord. Heb de troost van Arno's cover van de Stones even nodig. '...What a drag it is getting old...'.

Wijkcentrum Lipa in Den Haag moest de deuren sluiten vanwege geldgebrek. Leo en Netty Olffers konden het niet over hun hart verkrijgen dat de oudjes op straat kwamen te staan. Ze openden letterlijk hun huiskamer voor de bejaarden. De Laakse Lente was geboren. Voor 'Het Zoet' mocht ik een reportage bij hen verzorgen. Sinds die dag ligt mijn hart in de Laak.

Leo mailt me hoe blij hij is dat ik de eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht heb gebracht. Hij is dolgelukkig met het artikel. En schakelt snel door naar zijn zoveelste verwondering. Ze hadden een vrachtwagen op de stoep. Een doos met tachtig chocoladeletters van Omroep Max. Ik lach alsof ik erbij was.

Het is van korte duur. Hij schrijft me dat ze in contact zijn gekomen met een bejaarde die al zes jaar in haar stoel slaapt. Niet meer buiten is geweest.

Ik denk aan Afrika.


www.hetzoet.nu
www.delaakselente.nl


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 8 december 2015


Geplaatst in de categorie: eenzaamheid

4.4 met 5 stemmen 281Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
8 december 2015
Rake column, René.

In onze materiële wereld,
waar alles om geld draait,
is men de werkelijke waarde
van alles wat leeft,
verloren.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
8 december 2015
Een hartverwarmende dagcolumn, René, en één met een waardig statement aangaande de eenzame oudere in onze 'samenleving'. Volgens mij heb ik Leo en Netty op de televisie gezien en doen zij net zo iets voor eenzame bejaarden als een psychiatrische patiënt met borderline in Rotterdam voor medepatiënten doet, die bij Pauw was. Nu de verrechtsing al jaren aan de macht is, krijg je zulke initiatieven. Armoede en vereenzaming is voor de verwende massa ondenkbaar. Fijn dat er vanuit het niets oasen gemaakt worden, maar je hebt gelijk, in Afrika is dat een grondmentaliteit en daar worden ouderen nog op waarde geschat, omdat ze verder kijken dan economisch van nut zijn, ver voorbij deze inhumane kilheid staan. Yukio Mishima omschreef het Westen als 'een spiritueel vacuüm'. Het materialisme voert de boventoon, winstbejag en meer en meer en meer. We gaan voorbij aan de ware noden van onze medemensen en zeker aan die van de bruutweg in de steek gelatenen, hen die als overtollig zijn uitgekotst, die niet meer met de grote jongens mogen meespelen, die bewust zijn buitengesloten, omdat ze hen niet kunnen gebruiken en omdat ze hen wel eens aan grote schuldgevoelens kunnen doen geraken. Zij willen hún pijn niet voelen, want ze willen ongestoord in hun rijke waanwereld blijven leven, waar alles immers koek en ei is, een ordelijk luilekkerland. Toch wil ik ook benoemen, dat er wel degelijk veel hulpverleners, zusters en pastoraal werkers zijn, die heel veel goed werk verrichten en iedere dag opnieuw vereenzaamde mensen sprankjes hoop geven en soms heel lief nabij hen zijn. Verder is er door de televisie, radio en andere technische snufjes ook veel eenzaamheid overbrugd. In bejaardentehuizen worden de mensen goed verzorgd en bezig gehouden. De thuiswonende ouderen raken wel vaak uit beeld en het is dan ook best asociaal van deze regering dat ze het zo lang mogelijk thuis blijven wonen van ouderen willen bevorderen. Die VVD-ers en rijkgesnabbelde PvdA-ers snappen er niets van. Die weten niet wat maatschappelijke tegenslag betekent. Die bezuinigen de zorgsystemen kapot, met alle noodlottige gevolgen van dien.
In Frankrijk wint Marie Le Pen, in Nederland Geert Wilders, wat ik wel voorzie en ondanks zijn deels negatieve imago zal hij volgens mij wel die harde maatregelingen aangaande de ouderenzorg en de inmiddels onbetaalbaar gemaakte psychische zorg flink terug draaien. VVD-ers zijn een aangepaste, vaak solide in elkaar stekende mensensoort en door hun hoge opleidingen weerbaar en gebekt, maar dat geldt niet altijd voor de minderbedeelden en door de geldkraan naar de psychische hulpverlening dicht te hebben gedraaid, zullen er in de toekomst veel problemen ontstaan bij mensen, die dringend psychische hulp nodig hebben, maar dat niet aangaan, omdat ze dat niet kunnen betalen. Dat is een zwaard van Damocles wat alsmaar zwaarder wordt en het huidige kabinet weigert daar rekening mee te houden, omdat ze louter kortzichtig en ikgericht zijn. Zelf leven ze in een absurde weelde en ontbreekt het hen aan niets, maar voor een mens, die psychisch zwaar te lijden heeft, hebben ze niets over! Hen ging het voor de wind, maar er zijn ook mensen, die zware dalen door moeten om ooit zoveel mogelijk zichzelf te kunnen worden! De inhumane versnellingen in onze cultuur zijn mede oorzaak van die onverschilligheid jegens het menselijk lijden, wat door de reclame ook al massaal wordt weggemoffeld. Alles moet maar leuk zijn, hoogst feestelijk en snel oplosbaar. Onze cultuur is verziekt en zolang dat zelfinzicht niet boven water komt, kun je als eenzame oudere en ook als eenzame jongere maar beter zo snel mogelijk naar Afrika verhuizen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)