Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Je suis moniste

Rients Ritskes, de oprichter van Zen.nl, legt in een kort filmpje uit wat een monist is: 'Een monist is iemand die gelooft dat alles één is. Mono. Dat alles samenhangt.' Er is blijkbaar een woord voor alle synchroniciteit die ik in mijn leven ervaar. Hoe vaak sloeg ik niet mijn roman open en las ik iets waarover iemand mij net belde? Of die keer dat ik met iemand afsprak snel met hem naar Amsterdam te gaan en daarna buiten een jonge vrouw trof met een Amsterdamse muts op haar hoofd?

Dat ik in de Eiffel langs een mooie tuin liep en de voor mij bekende Kever 'Herbie' zag staan? De spannende serie die ik als kind samen met mijn broertje keek. Even later een bericht van hem, dat hij had getwijfeld over de aankoop van een kleine 'Herbie', in de winkel waar hij was. De ochtend dat ik de hit 'Aïcha' van Cheb Khaled maar niet uit mijn hoofd kreeg, zal ik ook niet gauw vergeten. Op de fiets naar mijn werk heb ik het de hele weg gezongen. Bij de poort van het bedrijf een vrachtwagen. Een nummerbord met de naam van iemand zijn lief achter de voorruit. U raadt het al.

Dit alles vind ik volstrekt normaal. Ik weet dan dat ik op de juiste weg zit. Wanneer ik een tijdlang geen synchroniciteit ervaar, heb ik simpelweg iets te doen. Iets aan te pakken. Een nieuwe koers te varen.

Vorig jaar heb ik besloten een groot gedeelte van mijn columns te gaan bundelen. Ik heb een heerlijke samenwerking met een kleine uitgeverij. Goede vriend Erwin heeft inmiddels de cartoons voor in het boek getekend.

Ik loop met mijn vaste wandelmaat door de prachtige Veluwe. Goede gesprekken over het leven en het mooiste weer van de wereld. Wat wil je nog meer? Tegen het eind van de middag check ik mijn telefoon. Een mail van Erwin dat hij een ontwerp voor de kaft heeft gemaakt. Ik open de bijlage nog niet. Denk enkel: Wat is het toch mooi! En berg mijn telefoon weer op.

Dan lopen we langs Hogenboom vakantieparken, slechts één letter verschil met de achternaam van Erwin.


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 12 januari 2016


Geplaatst in de categorie: bedankt

3.2 met 6 stemmen 182Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
13 januari 2016
Deze bijdrage kan ik slecht volgen. Vast ligt dit aan mij. De combinatie van gedachten en realiteit lopen nogal door elkaar. Een soort filmscenario met pogingen tot columnstijl. Het nieuwsfeit over het bundelen van columns komt voor mij plots uit de hoge hoed. De mededelingen over Hogenboom, inclusief de illustratie, maken de tekst voor mij niet sterker. Zoals gezegd, dat is mijn onvermogen. Overigens lees ik Turk altijd met genoegen.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
13 januari 2016
Herkenbaar, beste René. Wie niet begrijpt waar de column over gaat: lees de Celestijnse Belofte van James Redfield en je zult het leven nooit meer hetzelfde zien als daarvoor.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)