Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het wordt niet Hillary

In de Verenigde Staten stemt men bij voorkeur op iemand die niet bij het establishment hoort. Dat was vroeger misschien niet zo, maar sinds Ronald Reagan de verkiezingen won, wil men liever iemand die niet uit Washington komt, die weinig ervaring heeft en die anders is dan de vorige president.

Daarom maakt Hillary Clinton weinig kans. Ze is weliswaar vrouw en zou de eerste vrouwelijke president zijn, maar ze is zo degelijk Washington en zo ervaren dat men alleen voor haar kiest als alle andere kandidaten het heel erg slecht gaan doen.

Haar directe tegenstander Bernie Sanders is iemand die zo onwaarschijnlijk is, dat het haast niet kan mislopen. Hij noemt zich zelfs socialist, nou, dan kun je normaliter in de Verenigde Staten wel inpakken. Bernie is een samentrekking van Bert en Ernie en daarom alleen al kansrijk.

En aan de andere kant hebben we Marco Rubio, Donald Trump en Ted Cruz. De eerste is te jong om een rol te spelen, de tweede een miljardair en blaaskaak die alle meningen wil verkondigen die er zijn, als het maar zetels oplevert en de derde is een aartsconservatieve theedrinker. Bij normale verkiezingen zou geen van allen een kans maken, maar ik acht ze alle drie in staat om alle ervaren kandidaten weg te blazen. Hillary voorop.

Dus Hillary maakt geen enkele kans. Als ze niet in de voorronden verliest tegen een radicaal linkse kandidaat, dan zal ze wel in de finale sneven tegen een volstrekt zwakzinnige. Maar winnen, nee. Dat zit er niet in.

Zo. Dit is mijn bijdrage aan de campagne van Hillary. U zult misschien zeggen dat ik haar hiermee niet help, maar dat is wel het geval. Immers: men wordt pas een serieuze kandidaat als men runner up is. Als men stijgt in de peilingen. Als commentatoren jouw nederlaag voorspellen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 4 februari 2016


Geplaatst in de categorie: politiek

3.4 met 5 stemmen 302Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
4 februari 2016
Als het niet Hillary wordt, is het tijd voor een burgeropstand in de verenigde staten van het overzeese land. Want die joker dagobert gaat echt niet de belangrijkste functie van het westerse halfrond bemachtigen. Niet zolang er nog 51% van de amerikanen hun hersens gebruiken. En hoewel ik geen grote fan ben van een land waar men als straf nog mensen doodt, denk ik toch dat het merendeel van de bevolking intelligent genoeg is om een verstandige stem uit te brengen, met het oog op een vredige toekomst. Tijd voor een vrouw aan de wereldmacht.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 februari 2016
Dat Donald Duck-Trump uit de race is, is duidelijk, ondanks zijn valse natrapperij. Dat opa Bernie jong-van-geest-issues uit, vertrouw ik niet, volgens mij is die aan de speed. We weten allemaal dat het socialisme wereldwijd door het kapitalisme is ondergesneeuwd. Die oerbrave, godsdienstwaanzinnige Ted Holy Cruz zou een flinke duik achterwaarts betekenen. Don't pray for him. Blijft wat mij betreft de meest integere en intelligente Hillary over, die al lang voor Bill's presidentschap presidente had moeten zijn. Bill werd het destijds dankzij haar stimulerende, vrouwelijke energie. Twan Huys noemt haar mannelijk, maar dat weerspreek ik totaal. Om tegen die mannelijke kandidaten te moeten opboksen, moet je vanzelfsprekend je mannelijke kant aanboren, maar achter die façade staat een op en top vrouw gereed om Amerika ten goede te leiden. Ook Bernie is daar van overtuigd.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)