Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De bajes, gevangenis en de zwarte dolfijn

Met heel grote verbazing zat ik op de televisie mee te kijken naar een uitzending over een Russische gevangenis. Niet zomaar een bajes, waar mensen al tekeer gaan als ze "niet goed behandeld worden", nee een gevangenis met hoofdletters.
Dus ook geen gevangenis waar men klaagt als men geen computer heeft, geen bajes waar "gelucht" mag worden in de buitenlucht, neen, een regime-opsluitmogelijkheid zonder optie om te ontsnappen.

Wanneer een gevangene om welke reden dan ook uit zijn cel wordt gehaald, weet je niet wat je ziet, eerst gaat er een metalen deur van het slot, dan komt er nog een sleutel aan te pas, de deur zwaait open, waarbij in de gang drie bewaarders staan en een woest uitziende figuur met een grommende herdershond naast zich...

Dan komt er nog een sleutel aan te pas om het traliehek te openen, echter voor die tijd, wordt de gevangene iets toegebeten, wat precies begreep ik toen ik de man een beweging zag maken, hij bukte, draaide zich om en er werden handboeien omgedaan. In die bukkende houding moest ie meelopen, waarbij één bewaarder zijn arm, onder de handboeien door, richting de schouder van de boef hield.

Drie man sterk, inclusief de hond volgden, een soort van processie dus, de man werd eventjes gebukt in een tralie-ruimte van een krappe meter gezet, nog steeds gebukt en toen dat hek sloot kreeg ie in het Russisch te horen dat hij mocht gaan staan. Zo doen ze dat daar. Geen privacy, geen woord behalve dat het een opgevoed persoon was, want bij alles wat de bewakers hem toebeten was het: ja meneer, ja meneer, jawel meneer....

Het delict dat ie had uitgehaald was me niet geheel duidelijk, want er zat werkelijk van alles daar opgeborgen, zelfs een idioot die gemoord had en zijn slachtoffers gekookt, gebakken gegeten en ook zelfs andere mensen getrakteerd had op vlees van zijn prooi. Meer dan debiel en niet te lang bij stilstaan met de huidige veelvuldig voorkomende barbecues.

Als je het in de deze bajes ook nog te bont maakt, kom je op de zwaar beveiligde afdeling en wie nou denkt: die zit daar alleen, niks ervan, er waren kamers met VIER OF VIJF mannen, een houten tafeltje, een paar houten stoelen en meer dus niet want: de bedden werden overdag ingeklapt, weg, in de muur. Waar nog bij komt dat ze de hele dag gemonitord worden.

Of je nou steelt, moord, drugs gebruikt of dronken bent, je komt er terecht en niet zelden voor een lange straf, zoals ze die alleen daar maar hebben. Geen privileges, familie die op bezoek mag komen 1x per week, die kunnen vaak vanwege de enorme afstanden niet en zo slijten zij de dagen.

En weet je: als ik dan het nieuws eens nakijk over de bajesklanten die hier met een grote bek allerlei eisen opdreunen, dan denk ik: voor geen goud zou ik in Rusland willen wonen, maar wat zouden die Russische gevangenen de bajesen van hier een regelrechte hemel op aarde vinden. Nog los van het feit dat er een ipad, wifi, cursussen, werk etc. gegeven wordt.

Als je iets uitvreet wat niet mag, dan hoor je achter de tralies, zo is het en niet anders, niks geen verwennerij, gewoon een regime waar niet aan getornd wordt. Zoals in de Dolfijn misschien niet, maar ik moet zeggen dat: in de watten leggen er niet bij is, maar: dat hoeft ook niet hè? Als je iemand vermoordt, hoef je niet beloond te worden.

Schrijver: An Terlouw, 15 juni 2016


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 6 stemmen 373Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
3 juli 2016
Je verontwaardiging over de soms ver doorgeslagen comfortabele status van gevangenen hier kan ik goed begrijpen, lieve An. Maar meer nog dan het verlangen naar 'strengere' straffen of 'hardere' aanpak, zou ik willen pleiten voor een totaal, fundamenteel andere benadering van ons detentie- en strafsysteem, dat nog stamt uit de tijd van de middeleeuwen. Eenzame opsluiting, op water en brood, marteling door afzondering en het afsnijden van menselijk contact, zijn volstrekt achterhaalde en ineffectieve methodes om mensen die 'de fout in zijn gegaan' te genezen van hun destructieve wereld-, zelf- en mensbeeld. Ook het hele circuit van TBR of TBS en het automatisch verminderen van straf, is absoluut ondoorzichtig en ongecontroleerd door gezond verstand (common sense). Het reformeren van deze dinosaurus van straf, schuld, wraak, boete e.d. is blijkbaar geen prioriteit voor de politiek, die haar ziel, geest, lichaam en geloofwaardigheid heeft verkocht aan de internationale marktplaats van vraag en aanbod, producent en consument. Wat ze dus hebben gedaan is een cosmetische facelift, of botoxbehandeling van het oude cachot en dolhuis. Opgepimpt met tv, (gsm, drugs zoals ik vandaag lees) en allerlei suggesties van comfort, die in feite niet op andere criteria gebaseerd zijn. Andere criteria zouden kunnen zijn: heropvoeding, introductie van fundamentele waarden, het corrigeren van foutieve denkbeelden, intensieve begeleiding door 'rolmodellen' die een ommekeer in hun eigen leven hebben bewerkstelligd, en zo voort. De huidige trend en realiteit kan dergelijke denkbeelden echter niet aan, dus reken maar niet op verbetering of afname van criminaliteit..
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
17 juni 2016
Ik begrijp wat je wilt zeggen, An. Toch ben ik er voor dat ook mensen die iets gedaan hebben wat niet mag, nog steeds als mensen behandeld worden. Daar hebben we ook internationale verdragen voor, en daar ben ik een sterke voorstander van. Een land als Rusland lapt die internationale verdragen voor de rechten van de mens aan zijn laars. Dan zie ik liever een land als Nederland, waar gevangenen wel voor hun eigen rechten op mogen komen, ook al zijn ze in de fout gegaan. We doen allemaal wel eens iets fout, in het groot of in het klein. Dat betekent niet dat je opeens rechteloos bent en onmenselijk behandeld mag worden. Je vrijheid kwijt zijn is al erg genoeg als je een gevangenisstraf krijgt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)