Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hagelstenen als appels

De burgervader van Someren vertelt over zijn gewonde gemeente. Mensen om me heen maken zich druk om de regen. Als ze maar niet nat worden. Het Amerikaanse volkslied klinkt. De reden dat we hier staan. Of is het Wilhelmus hierna meer van toepassing? Dankzij een clubje uit Sittard kwam de Kennedymars immers naar Nederland. Het startsein is meer een getroffen eend, maar weg zijn we. 1800 wandelaars onder een grijs wolkendek. De nacht in.

We lopen door talloze woonwijken. Partytenten, muziek, terrasverwarmers, vuurkorven en drank. Het cliché van de Brabantse nachten is waar. En toch, heb ik het gevoel dat de handrem er een beetje op zit bij onze supporters. In het buitengebied begrijp ik het. Oranje zeilen over daken. Als een noodverbandje. Gesneuvelde dakpannen in aangeharkte hoopjes tegen muren. Motorkappen als maanlandschappen. Mijn stilte overvalt me.

De nacht is warm, vroeg licht, ons publiek is gebleven. Zijn ze wel naar bed geweest? Of zitten ze aan een katerontbijt?

In Asten worden we geïnterviewd door de lokale televisie. Een paar honderd meter verderop vraagt iemand of we een biertje willen. Ons 'ja' had hij niet verwacht. 'Iedereen loopt door' lacht hij. De mensen in de tuin genieten van onze bloed-zweet-en-tranenverhalen. We nodigen ze uit voor de Dodentocht van volgende maand. Ze denken erover na.

Even verderop worden we begroet: 'Daar heb je de bekende Nederlanders!'
Siris TV weet wat snel monteren is.

Tegen het einde wil mijn maatje graag nog even rusten. Wijs hem op lege tuinstoelen. Het leven is goed. Na een minuut of tien komen de bewoners naar buiten. De man des huizes leunt tegen een muurtje.

'Zit ik in uw stoel?' vraag ik.

Hij vertelt: 'We stonden in een hal. Ineens was er een witte muur. Niet gemeld op de buienradar. Het was angstaanjagend'.
'Als Twister?' probeer ik.
'Ja, ja, zoiets, ja. Met de tuinstoelen omgekeerd boven onze hoofden zijn we weggelopen. In onze familie alleen al zijn dertig auto's geraakt. Een man die pas een bedrijf startte, had voor acht ton aan zonnepanelen op dak. Helemaal aan gruzelementen. Someren heeft een half miljard schade'.

Ik bedank voor de genomen gastvrijheid.

De kerk in de verte. Iedere keer weer die euforie van een finish. De rode loper over een heuveltje. Een binnenhaler drukt zijn microfoon onder mijn neus. Ik zeg:

'Ze weten hier wat een feestje is maar ik ben onder de indruk van al die kapotte daken...'


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 12 juli 2016


Geplaatst in de categorie: rampen

3.5 met 6 stemmen 172Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
13 juli 2016
Afschuwelijk he, wat een schade, wat een enorme toestand, goed omschreven, mensen die het niet gezien hebben, hoeven dit maar te lezen om te weten wat een ramp het was.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)