Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Olympiadrenaline

Vanwege een aantal associatieve capriolen van mijn kikkerbrein dat houdt van bokkesprongen, kwam ik via de perikelen rond Yuri, hoofdrolspeler van de zeepbellenopera “Helden in en om het Heerlijke Heineken Huis”, die in heel Nederland vandaag ademloos werden gevolgd, (van wie ik het salaris wilde opzoeken om het te vergelijken met dat van zijn coach, en dat van zijn advocaat, en dat van de rechter), (Yuri leeft van iets meer dan het minimumloon, samen met z'n vriendin) (Bram van Bokhoven, trainer, geschat op 200.000 per jaar); en via het lezen van een groot aantal commentaren die zogeheten reaguurders, opperbeste scheepslui en salonexperts op de site plaatsten van Geen Stijl, (kwam ik, dus) bekaf terecht aan het eind van mijn latijn.

Aangezien al deze standpunten, meningen, oordelen, uitspraken, losse flodders, buren- en boerenruzies hierover, zich door alle luchtlagen, langs electronische, elektromagnetische, en zelfs odische golven aan ons opdringen, waardoor dit onderwerp door overkill ten onder dreigt te gaan, besloot ik mijn beide blote voeten in een teiltje water te plaatsen, teneinde mijn verbinding met de natuurlijke elementen te herstellen en dankzij de verkoelende werking die zich langzaamaan van mijn onderdanen naar mijn cockpit opwerkte, drong het tot mijn ronddartelende brein door dat ik grote behoefte had aan feiten.

Feiten ja, de versoberende remedie tegen verhitte discussies; de koele uitlijners van verstoorde balansen; de verhelderende fundamenten van argumenterende misthoorns; de grote afwezige op elk politiek feestje; kortom: waar hebben we het over?

Olympisch budget: 12 miljard Dollar
Hosting: 14,5 miljard Dollar
Organisatie: 4 miljard Dollar
Geschatte verlies: 2 miljard Dollar
Ontruimingen: 77 duizend mensen gedwongen verhuisd
Gouden medaille: 30.000 Euro voor de winnaar
Zilveren medaille: 20.000 Euro; Brons: 15.000 euro
Inkomen Olympische sporter: (Daphne) E 10 miljoen/jaar
Aantal tv-nieuws-camera's: 1000
Aantal uren uitzending: 7000
Aantal atleten: 10.500 uit 205 landen
Verkochte kaartjes:; 7,5 miljoen=425 miljoen Dollar
Opening ceremonie: 4800 personen
Aantal medaillekansen: 306
Aantal maaltijden: 60.000 per dag
Aantal matrassen: 29.000
Aantal tv kijkers: 5 miljard
Personeel: 130.000 mensen
Het meest veelzeggende getal is toch wel het aantal verstrekte condooms: 450.000 (350.000m/100.000v)

Zo, nu bent u allemaal weer geheel bijgepraat over de verreweg onbelangrijkste invulling van onze komkommertijd..

Schrijver: Ton Hettema, 13 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 9 stemmen 514Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
13 augustus 2016
Ton, gozer ik pak meteen de laatste regel....want het is idd bedroevend en ook ik gaf al, welliswaar niet zo gedetailleerd als jij aan dat geld en goud de drijfveer zijn...jammer want ik dacht echt dat het om sport ging.
Naam:
René Turk
Datum:
13 augustus 2016
Alinea's van één zin. Een glimlach van oor tot oor vanwege vorm en inhoud. Mooie invalshoek. Ik vind het jammer dat ik het onbevangen genieten van grote evenementen als deze helaas flink verloren ben. Tussen de regels door lees ik dat ook enigszins in je stukje. De herkenning. Goed gedaan!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)