Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

ZEN

Veel boeken over spiritualiteit laten nogal wat vraagtekens achter. Maar er is meer. Er blijken zelfs onnoemelijk veel tegenstrijdigheden te bestaan in de wereld van de spiritualiteit.

Intussen heb ik veel spirituele boeken gelezen en ik schrik van de hoeveelheid tegenstrijdigheden daarin. Wij houden het in dit kader bij één tegenstrijdigheid: in het boek “Cursus in wonderen”, wordt beweerd dat alles een illusie is. Niets wat je waarneemt is echt. Het is slechts een soort droom. Meer niet.
Ergens anders in datzelfde boek lezen wij: creëer empathie voor je medemens. Vergeef jezelf en anderen. Dat laatste is tegenstrijdig met het eerste. Waarom zou je in God’s naam empathie kweken als alles toch maar een illusie is. Dat lijkt nergens op te slaan.

Daarom ging ik om meer te leren hierover naar een Meditatiecentrum met een zogenaamde “Goeroe” aan het hoofd daarvan.
Na binnenkomst vroeg ik de Goeroe naar die tegenstrijdigheden.
De Goeroe sloot zijn ogen en zei: "Als je moet vragen wat jazz is, zul je het nooit weten."
Daar moest ik even van slikken. En ik vroeg voor alle zekerheid of hij mijn vraag wel had begrepen.
Weer sloot de Goeroe zijn ogen: "Als je moet vragen wat jazz is, zul je het nooit weten."

Het begon mij te vervelen, dus antwoordde ik: "Ik zag onlangs iemand pissen in de Kalverstraat. Ik dacht: Is dit het einde van de beschaving zoals wij die kennen? Of is het gewoon iemand die pist in de Kalverstraat?"
De Goeroe opende zijn linker oog. Wijdopen! Alsof hij het in de ashram hoorde donderen. En fluisterde: "Ik ben ontzet over mensen die het universum willen 'kennen' terwijl het al moeilijk genoeg is om je weg te vinden in de PC Hooftstraat".

Daar moest ik over nadenken. Wat was dit voor rare man. Ik bedoel, ik stelde toch een gewone serieuze vraag. Dus merkte ik op: “u bedoelt dus eigenlijk dat als iemand de kat uit de boom kijkt, dat dan de brandweer minder werk heeft?"
De Goeroe sloot zijn linkeroog en opende zijn rechteroog, zweeg even, en zei dan:
“De reden waarom engelen kunnen vliegen, is dat ze zo licht over zichzelf denken.”
Ik raakte intussen steeds meer ontmoedigd en merkte op: ’en nu, Goeroe? ik voel mij steeds meer ontmoedigd, wat raadt u mij aan?”
Goeroe sloot zijn rechteroog en zei: ”Moedig anderen aan.”

‘Ja hallo’, riep ik verontwaardigd. ‘Daar heb ik wat aan! Ik vraag gewoon aan u wat u van al die tegenstrijdigheden vindt in de spirituele wereld. Geef nu eens een normaal antwoord.’
Nu gingen beide ogen van de Goeroe open. Hij keek mij strak aan en zei: "Niemands mond is groot genoeg om het geheel uit te spreken."
Ik zuchtte en stond op: ”Sorry dat ik u lastig viel met mijn eh...domme vragen.. U zult mij wel niet zien zitten, dus ga ik maar even staan.”
Nu lachte de Goeroe breed en tegelijkertijd vriendelijk: ‘Ga, beste man. En bedenk: hij die een vraagt stelt is maar een dwaas gedurende één minuut. Hij die niet vraagt, blijft een dwaas voor eeuwig.’

Ik dankte de Goeroe, voor tja...wat eigenlijk, en verliet het pand. Weer een ervaring rijker en een illusie armer. Hoewel...over dat laatste, daar ben ik nog niet helemaal uit..

Schrijver: van Gellekom
19 december 2016


Geplaatst in de categorie: algemeen

3.9 met 11 stemmen 288Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
6 januari 2017
Stijl doet mij wel heel sterk denken aan Godfried Bomans. Niet bijster origineel, dus. Wel grappig, al was Bomans in zijn tijd volgens mij net wat meer geestig en doseerde hij dit type 'interviews' met geheel eigen ironie.
Naam:
Mohair
Datum:
19 december 2016
Geestig. Graag gelezen.
Naam:
Jager
Datum:
19 december 2016
Ben het met Joanan eens: Ga altijd je eigen weg.Mijn weg in deze is mijn gevoel en zeker niet mijn denken.
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
19 december 2016
Over de vermeende tegenstrijdigheid in de Cursus in wonderen: vergeef je medemens juist omdat alles een illusie is. Zolang je niet vergeeft houd je de illusie van iets-kwaads-dat-je-is-aangedaan als zijnde iets echts, in stand.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 december 2016
Alle wereldse verschijnselen zijn inderdaad mâya (Indiaas voor illusie). Dat geldt niet voor de mensen en nog minder voor de verlichte mensen. Dus is empathie één van de hoogste deugden. Je dialoog met je goeroe is uitermate komisch. Het bewijst dat Zen aan humor grenst en dat de ratio niet de weg naar duurzaam levensgeluk is. Overigens, volg nooit een goeroe, als wegwijzer interessant, maar ga altijd je eigen, innerlijke weg.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)