Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De Hof-Methode (ZOEKTOCHT NAAR VERLICHTING 5)

Het volgende adres in mijn zoektocht naar verlichting is de, inmiddels, bekende ademvirtuoos Wim Hof, ook wel “The Iceman” genoemd.
Ik heb geboekt voor een cursus bij hem, die de methode-Hof wordt genoemd en in Amsterdam loop ik het zaaltje binnen waar de ademcursus wordt gegeven.
Ik ben de eerste zo te zien. Om mij heen zie ik een honderdtal kleedjes liggen. Gaat dus druk worden hier. Op het lage podium zit een man in kleermakerszit indianenachtig klinkende klanken uit te stoten terwijl hij zichzelf op gitaar begeleidt.
Klinkt heel leerzaam. Goed begin.

Voor een man of honderd legt Hof zijn methode, die uit drie onderdelen bestaat, uit: gewenning aan koude, ademtechniek en mindset.
Het meest in het oog springende onderdeel van de methode-Hof is gewenning aan koude, zeker als dat gepaard gaat met het plaatsnemen in een bad vol ijsblokjes, of een winterse duik in de gracht. Gelukkig kan het ook met koud douchen in de badkamer thuis. Positieve effecten van blootstelling zijn volgens Hof een verbeterde doorbloeding en een verhoogde aanmaak van witte bloedcellen.

Hierna komt de ademhaling aan de orde. De ademhalingstechnieken van Hof zijn gebaseerd op de Tibetaanse tummo-meditatie, door hem ontdaan van het religieuze en esoterische sausje. Bij de oefeningen van Hof moet je bijvoorbeeld telkens dertig keer diep inademen en rustig uitademen. Na de dertigste uitademing houd je de adem vast tot je weer een impuls voelt om in te ademen. Daarna begint het volgende rondje van dertig ademhalingen. Je gaat dan in feite gecontroleerd hyperventileren, je ademt veel meer kooldioxide uit dan normaal en gaat daarvoor compenseren. Volgens Hof is dat een wenselijk proces: er moet zoveel mogelijk zuurstof en zo min mogelijk kooldioxide in het lichaam. Door de verhoogde zuurstofconcentratie, aldus nog steeds Hof, kunnen mitochondriën (de energieleveranciers van een lichaamscel) meer energie vrijmaken en wordt de aanmaak van melkzuur voorkomen. Daarnaast is een sterke mindset belangrijk om je innerlijke krachten te realiseren.

Veel mensen met een auto-immuunziekte zoals reuma b.v kunnen baat hebben bij het beoefenen van deze methode. Door langdurige beoefening ben je beter in staat kou te weerstaan. Je kunt je kachel een stuk lager zetten.
Na de uitleg wordt ons gevraagd een uurtje de ademhalingstechniek uit te voeren. Ik moet toegeven: ik voel mij na afloop een stuk fitter.

Daarna worden alle deelnemers uitgenodigd naar buiten te gaan om om beurten plaats te nemen in een in de tuin geplaatste badkuip vol ijsblokjes. Alle deelnemers staan in een lange rij te wachten tot ze aan de beurt zijn. Ook ik zelf. Ik zie blikken van angst en afgrijzen. Ik zie mensen bij zichzelf overleggen of ze dit wel echt willen. Ook ik. Maar omdat het ademen zo goed ging zet (denk ik) iedereen door. We stappen allemaal in het ijskoude bad voor een minuut of drie. En eerlijk is eerlijk. Zonder een koude rilling of gevoel van ernstige kou zit ik drie minuten in het bad. En ben zoals allemaal - en daar zijn mensen van rond de tachtig jaar bij - heel trots op mijzelf.

Bewijst het iets? Dat de methode-Hof wel degelijk iets bijzonders zou kunnen bewerkstelligen, blijkt uit onderzoek van het Radboud UMC onder leiding van hoogleraar experimentele intensivecare-geneeskunde Peter Pickkers. Als u meer wilt weten adviseer ik u het verslag daarvan na te lezen(overal te vinden op internet).

Maar, ook niet onbelangrijk voor mij, kom ik dichter bij verlichting hierdoor?
Zoals mijn Zen-goeroe al eerder opmerkte: ’De waarheid is nergens lid van dus laat al je verwachtingen los want zij zijn je enige begrenzing…’

Schrijver: van Gellekom, 13 februari 2017


Geplaatst in de categorie: algemeen

3.6 met 9 stemmen 1.078Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 februari 2017
Die ademtechniek wordt ook bij emotioneel lichaamswerk gebruikt en dan moet je heel snel heel veel adem opsnuiven, waardoor je bijna high wordt en inderdaad veel energieker. Zelf ervaren. De vuurloop wordt ook voorafgegaan aan ademhalings- en bewegingsoefeningen, die je eveneens high maken. Zelf ervaren. Op een natuurlijke wijze high worden is natuurlijk een opperbest alternatief voor de vele passieve verslaafden aan drugs.
Overigens zit ik liever in een warm bad, maar ga lekker zo door.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)