Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Er toe doen

Terroristen zijn niet laf. Ze wagen hun leven of erger, ze geven hun leven en dat vele malen bereidwilliger dan de meeste militairen die het liefst niet voorop lopen in een aanval en het liefst niet willen sterven in een oorlog.

Die militairen zijn daarmee overigens niet direct laf, maar wel verstandig. Het staat namelijk vast dat terroristen bar weinig hebben bereikt. Ze hebben een paar mensen in hun omgeving vermoord. In een extreem geval gaat het om duizenden mensen, maar een staat veroveren of stichten lukt ze bijna nooit. Het tegendeel hebben ze wel bereikt. Staten die legers mobiliseerden: de hele Eerste Wereldoorlog begon met een terroristische aanslag. De aanslagen op de Twin Towers in New York en het Pentagon in Washington slaagden er niet in om de Amerikanen buiten het Midden Oosten te houden, integendeel, de Amerikanen kwamen, veroverden Afghanistan en Irak en maakten meer slachtoffers dan Bin Laden en de zijnen met hun indrukwekkende aanslagen voor elkaar kregen. Dankzij president Bush stierven meer moslims en meer Amerikanen dan door Bin Laden.

Terroristen zijn mensen die op jonge leeftijd iets willen betekenen. Ze willen de wreedheden van snode vijanden beëindigen. Ze willen mee vechten aan een edele strijd. Ze willen niet aan de kant zitten en hopen dat het goed komt, maar hun leven op het spel zetten, het grootste offer dat ze kunnen brengen, om een betere wereld te maken. Ze willen, met andere woorden, er toe doen.

Veel jongeren staan ooit voor die keuze. De meesten zijn verstandig. Ze willen niet de wereld verbeteren, maar alleen hun familie, hun dorp, hun stad. Ze willen de voetbalclub helpen of hun partner. Ze willen hun kinderen opvoeden. Deze verstandige mensen bouwen aan een vredige samenleving. Deze mensen zijn de ware helden, want ze geven het hogere doel op door kleine doelen na te streven. Zij zijn niet laf, dat zeker niet. Ze zijn slechts verstandig.

Terroristen zijn ook niet laf, maar ze overschatten zichzelf en doen daardoor onverstandige dingen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 19 april 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 157Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
22 april 2017
Jan, ik reageerde op jouw zinsnede: 'de meeste militairen die het liefst niet voorop lopen in een aanval en het liefst niet willen sterven in een oorlog'. Dus dan moet je nu niet opeens met oneigenlijke argumenten komen over drones die oneerlijk en ongelijkwaardig zouden zijn in een aanval op militaire doelen.

Nee, een vliegtuig kapen met honderden onschuldige mensen en daarmee een toren invliegen om nog meer honderden onschuldige burgers te doden, dat is lekker eerlijk en gelijkwaardig.

Ik snap niet dat we hier zelfs maar over discussiëren. Terrorisme is laf. Althans in mijn wereld. Als terrorisme in jouw wereld moedig is, dan ben ik blij dat ik niet in jouw wereld leef.

En van doodschieten is niemand een voorstander. Ook politiemannen niet die dat soms noodgedwongen voor hun werk moeten doen, en daar dan vaak een leven lang een trauma aan overhouden, net als bij militairen.

Want dat zijn echt moedige mensen, die hun werk doen voor onze veiligheid. Het zijn geen moordenaars die het leuk vinden cowboytje te spelen. Ze beschermen ons juist tegen moordenaars, zoals laffe terroristen die geen greintje schuldgevoel of trauma hebben na hun daad en denken dat ze als beloning een harem maagden in een of andere hemel krijgen.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
22 april 2017
Het vergt o.a. veel verstand, intelligentie, moed en diepgravend onderzoek, en dat volgehouden over lange tijd met groot doorzettingsvermogen, om er achter te komen hoe je als individuele mens werkelijk kunt bijdragen aan een betere wereld. Tenzij je als mens weet waar je aan begint en waar je het over hebt, kun je naar mijn mening beter niet proberen 'goed te doen'.
Dat geldt speciaal voor bommengooiers en andere destructors.
Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
22 april 2017
Elk leger doet zijn best de strijd zo ongelijkwaardig mogelijk te maken. In de Verenigde Staten een drone besturen en daarmee 'terroristen' in Afghanistan of Jemen doodschieten is zeker geen gelijkwaardige strijd.

En in elk leger wordt drugs gebruikt - al was het maar alcohol - om de verschrikkingen te doorstaan.

Mijn vraag aan Gabriëla en Joanan: waarom moeten terroristen laf zijn?

Medailles wil ik ze niet geven (hoewel sommige terroristen postuum wel medailles hebben gekregen omdat zijn partij uiteindelijk de oorlog won). Ik ben sowieso niet zo'n voorstander van doodschieten.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
22 april 2017
Onschuldige en onbewapende burgers doden is altijd laf, ook als je daarmee jezelf opblaast. In het laatste geval ben je wellicht gehersenspoeld en/of gedrogeerd en/of geestesziek. Maar met moed heeft terrorisme niets te maken.

De vergelijking die je maakt met militairen is volkomen misplaatst, want militairen gaan een gelijkwaardige strijd aan met gelijkwaardig bewapende andere militairen. Zonder drugs. En met een enorme portie echte moed.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 april 2017
Voor mij is iedere terrorist, klein of groot, een intens laf gedrocht, die op satanische wijze wapens en gedachtengoed misbruikt.
Komaan zeg, straks wil je ze nog een medaille wegens ongekende moed cadeau doen ook!... Ze doen geen 'onverstandige dingen', maar als het aan hun ligt, bombarderen ze jou ook naar het Walhalla en dan zou je jouw zalvende woordgebruik ook willen terugschroeven, zoals je beter nu kunt doen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)