Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

EK vrouwenvoetbal

Wie vrouwenvoetbal nog steeds niet serieus neemt is zó 2016. Aldus een artikel in het Parool van gisteren. Het was al het derde artikel in dezelfde krant over het EK voetbal voor vrouwen dat vandaag in Nederland begint. Paginavullende artikelen. Over een gebrek aan aandacht vooraf dus niets te klagen. Ik voel me aangesproken door de kop van het artikel, want ik neem het vrouwenvoetbal dus inderdaad nog steeds niet zo serieus. Ook niet in 2017. Ben ik ouderwets?
Over de vrouwenteams van bv Ajax of FC Twente hoor je de laatste jaren inderdaad best veel. Ze spelen champions league wedstrijden tegen klinkende namen als Barcelona of Bayern Munchen en ik kom regelmatig kleine wedstrijdverslagen en uitslagen tegen in de krant, op tv en via internet. Ik kan me echter geen live wedstrijden herinneren of zelfs maar een samenvatting van tien minuutjes via Studio Sport van een vrouwen voetbalwedstrijd.
Voorwaarde om een sport serieus te nemen is denk ik dat je toch af en toe wel eens een wedstrijd meekrijgt op tv. Om te voorkomen dat ik als seksist wordt weggezet: De vrouwen van het nationale hockeyteam of de volleybalsters of de handbalsters of de vrouwelijke wielrensters zie ik wel regelmatig voorbij komen op tv. Veel kijkplezier! En dan heb ik de vrouwen van het tennis nog niet eens genoemd.
Andere voorwaarde dat je een sport serieus kan nemen lijkt mij dat je dan ook een paar namen kan noemen. Ellen Hoog of Maartje Paumen of Estavana Polman of Marianne Vos of Anna van der Breggen schieten me zo te binnen. Wat reed ze weer goed in de Giro! En namen uit het vrouwentennis begin ik niet eens aan, want dan ben ik wel even bezig. Maar het blijft stil in mijn hoofd als ik aan vrouwelijke voetbalsters denk. ( Sorry Daphne Koster, ik wist dat je ging stoppen met voetbal na een lange carrière en een biografie hebt geschreven, maar ik moest je net wel even googlen om weer achter je naam te komen )
Vooraf dus geen gebrek aan aandacht voor het EK vrouwenvoetbal. Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn dat het EK dit jaar in Nederland plaatsvindt. Het komt op mij meer over dat we worden gepusht om het vrouwenvoetval serieus te nemen, dan dat het op natuurlijke wijze groeit. Misschien is de voetbalmarkt wel zo verzadigd met mannenvoetbal in tientallen toernooien en competities op verschillende niveau’s dat er geen ruimte meer is voor vrouwenvoetbal.
Ik durf nog niet te zeggen of ik van het EK dus iets mee ga krijgen. Ik ben nationalistisch genoeg om de vrouwen van het Nederlands elftal alle succes en een topprestatie toe te wensen en realistisch genoeg om te weten dat kijkcijfers dan snel omhoog kunnen gaan. Beetje seksist ben ik toch ook wel; Een paar lekkere wijven in het team helpen ook met de kijkcijfers.

Schrijver: Nico Vinkenman, 17 juli 2017


Geplaatst in de categorie: sport

3.0 met 4 stemmen 99Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)