Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hoera, een hoofdbondscoach...

Voor Chinese overnames geldt Code Rood. Dat is al zo, sinds voetbalclub ADO met miljoenenbeloften werd gedrogeerd. Men zou dus denken dat noodlijdende organisaties zich tien keer bedenken alvorens in zee te gaan met Wang-types. De tafelmalaisebond is zo’n bouwval en heeft op 1 juni van Volksgezondheid, Welzijn & Sport een departementale vermaning gekregen. Spelers zijn bedelaars geworden. Rajko Gommers, Ewout Oostwouder en Laurens Tromer moeten Papendal-toegangskaartjes kopen om een trainingstafel te kunnen huren. Hun voorrangspositie in het oranje-focusplan zijn ze kwijt. Dan blijft er weinig ruimte over voor kieskeurigheid.

Van spelers met Aziatische achtergrond weten we dat er honderden low-profile actief zijn. Er bestaat een Associatie Tafeltennissende Chinezen en een Holland-China Business Club die toernooien aanbiedt, want ze adoreren bal, bat, net, tafel. Deze zomer heeft Li Jiao een verse impuls gegeven. Deuren van gecapitoneerde directiekamers openden zich en de oud-kampioene deed zaken met Zhonghongjian Vastgoed BV en The Industrial & Commercial Bank of China. In pingpongkringen werd een tikkeltje jaloers over Li’s transacties gefluisterd, maar de adviesraad boog voor de wens om er gunstig over te berichten. Want mevrouw Li zit in ‘n spagaat die uitsluitend in de claustrofobe tafeltennishypocrisie mogelijk is. Bij haar afscheid als wereldranglijstspeelster werd haar een luchtledige functie toegeworpen die arbeidsconflicten en competentiekwesties zal uitlokken: een fopspeenbenoeming tot ‘hoofdbondscoach’...

Een Chinese bankier, een Chinees vastgoedbedrijf. Pseudo-weldoeners, wier reputatie moet worden gezocht bij autoverkopers, dominees, notarissen en pastoors. Ik wil niet dat lieve mevrouw Li tussen dubbele agenda’s en ADO-achtige avonturen verdwaalt.

Schrijver: Ton Mantoua, 26 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: sport

3.0 met 1 stemmen 130Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)