Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wij Gewone Mensen

Op aanbeveling van een kennis fietste ik gistermorgen naar een vriendelijk café in het dorp en bestelde er een cappuccinootje.
Hoewel het buiten best aangenaam van temperatuur was, liet ik me overhalen om dit schuimende Braziliaanse bonenvocht binnen te consumeren.

Er lag een Volkskrant op de tafel voor me waarvan de kop me toeriep: “Keerpunt: NAVO opent weer hoofdkwartieren”.
Het hoofdartikel werd aangekondigd als: analyse: nieuwe grimmigheid.
Al na enkele zinnen werd het waarom van deze ommekeer van afbouw naar opbouw duidelijk:
“..vanwege wat ze (de NAVO) ziet als de hernieuwde Russische dreiging..”
Arie Elshout, de schrijver van dit artikel, ging verder:
“Zo besloot het bondgenootschap woensdag te gaan werken aan de terugkeer van een Noord Atlantisch Commando dat de zeeverbindingen tussen Noord-Amerika en Europa moet verdedigen tegen Russische onderzeeërs.”

Wij, gewone mensen, die zich bemoeien met gewone dagelijkse zaken als: vriendelijk en behulpzaam zijn, goede relaties met elkaar onderhouden, interessante zaken met elkaar bespreken, ons werk goed en zorgvuldig te doen, opgeruimd te zijn, onze verantwoordelijkheden te vervullen, niemand overlast of kwaad te berokkenen, dat soort dingen, wij hebben geen enkel idee waar nette-pakken-clubs als de NAVO zich mee bezig houden.

Ook van het reilen en zeilen in andere cliques hebben wij geen sjoege: de Regering, de Raad van Europa, de Council for Foreign Relations, de Rechterlijke Macht, de Politie, de AIVD, het Leger, de Kerk, de Departementen, de Onderzoekscommissies, de Banken, de Toezichthouders, de Farmaceutische Industrie, de Ziekenhuizen, de Verzekeringsmaatschappijen.. en dit is maar een kleine greep uit de talloze gesloten inrichtingen waarvan de gedetineerden nooit de bedrijfsgeheimen aan ons, gewone mensen, zullen onthullen.

En allemaal hebben ze een bedrijfscultuur van geheimhouding, elkaar indekken, schermen met ondoorzichtige termen, indringers afpoeieren en buitenhouden, hun eigen positie versterken, het zo lang mogelijk uitzingen, en verhalen rondstrooien die dienen om hun (toekomstige) gedrag te rechtvaardigen.

En allemaal zullen ze zich de grootste moeite getroosten om de indruk te wekken dat al deze maatregelen voor onze bestwil zijn. Soms vervelend maar noodzakelijk.
Altijd Belangrijk voor de Toekomst.
Altijd vanwege consideraties waar wij niet goed bij kunnen met ons gewone verstand.
Altijd vanwege ontwikkelingen die wij niet zelf kunnen zien, maar die hun onderzoeksbureaus en hun wetenschappelijke commissies met computermodellen, onderbouwd door inlichtingen die zij via geheime kanalen en met gebruikmaking van de allernieuwste internet- afluistertechnieken, hebben ontfutseld aan terroristische groeperingen en vijandige mogendheden.

Wat mij, als gewone burger, als niet-ingewijde, nu dankzij dit artikel in ieder geval duidelijk werd, is dat ‘ze’ ‘ons’ al sinds 2001 hebben lekker gemaakt voor deze strategische NAVO-ommezwaai, en dat ‘ze’ het schuim op de ons geserveerde cappuccino met name het afgelopen jaar flink hebben opgeklopt, zodat we nu smakelijk kunnen genieten van het vooruitzicht van een terugkeer naar een opgewarmde, geurige koude oorlog.

Er zullen natuurlijk offers moeten worden gebracht.
Onze nieuwe minister Bijleveld van ‘Defensie’ heeft meteen deze week al, namens ons allemaal, de ‘goede boodschap’ overgebracht aan de vergadering van ministers van oorlog dat ons land de uitgaven gaat verhogen om structureel anderhalf Miljard bommen en granaten, pardon Euro’s, jaarlijks te gaan investeren.

Wat indertijd dankzij Sjors Struik junior werd ingezet als een ‘war on terror’, is nu aan het escaleren naar een wereldwijde vijandigheid, dreiging, bewapening, wantrouwen en technologische (hackers) oorlogsvoering, die erop gericht lijkt het ooit betekenisvolle woord ‘vrede’ voorgoed uit alle talen te verbannen.

Ja, het dure kwartje is eindelijk bij mij gevallen:
Hier is het al die tijd om te doen geweest….

(de rest van deze column is gekuist, geschrapt, vanwege een onoverbrugbare ‘cognitieve dissonantie’ tussen de legende die de officiële nieuwsmedia u serveert, en mijn interpretatie van het spinnenweb van gebeurtenissen in de tijd sinds het vallen van de muur)

Schrijver: Ton Hettema, 11 november 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.8 met 5 stemmen 195Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
26 november 2017
Uitwisseling met interesse gelezen. Ik heb te weinig overzicht om een gefundeerde opinie hierover te formuleren. Maar dit bedenk ik me wel: Als het onrecht en het geweld in de wereld het gevolg is van willekeur en stupiditeit ("het gebeurt gewoon"), dan is de weg naar verbetering misschien onvindbaar. Als, daarentegen, er moedwillig achter de schermen gemanipuleerd wordt, wie weet, dan is de gang van zaken voor verbetering vatbaar. Dus eigenlijk hoop ik dat dan maar :-) Kennen jullie de boeken van Douglas Reed over dit onderwerp? Zeer lezenswaard.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
14 november 2017
Dank voor je weloverwogen commentaar.
Naam:
Karel Jong
Datum:
13 november 2017
Ja, beste Ton, na het redelijk voorspelbare jij-bakken, rest enige nuancering. De rol van profeet die het domme volk waarschuwt, blijft voor mij ongeloofwaardig. Propaganda, misleiding en manipuleren van informatie, dat bestaat helaas al sinds de mensheid kan communiceren. Er zijn akelige voorbeelden van in de geschiedenis. En zeker komt het ook in de huidige wereld nog vaak voor. Niet overal, en zeker niet in de door jou geschetste mate. Het snel typeren van mij als niet meer in staat tot zelfstandig denken, past overigens binnen dat jij-bakken.

Dat wringt in de columns waar je te vuur en te zwaard het Grote Complot onthult voor ons als sukkels van mensen. Maar manipuleren en op verkeerde benen zetten? Dat talent hebben wij allemaal. Hetgeen overigens niet wegneemt dat alertheid geboden is. Daar heb je een punt. Maar je voor mij bombastische aanpak van dit type columns spreken mij helaas niet aan. Ook niet de gebruikte argumentatie. En nog minder de sfeer van verhevenheid boven de gewone mensen, waar je zo gloedvol over schrijft in deze bijdrage.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
12 november 2017
Ja, beste Karel, de oplichters van deze mensenwereld, van politici en gelegitimeerde geweldgebruikers tot de ons hersenspoelende media, zijn heel blij met je eigen verklaring van medeplichtigheid. Ze laten het graag aan mensen als jij over om hun corruptie met critici als ik uit te vechten. Alleen is het niet aan jou om mij mee te nemen in je eigen zwakheid en luiheid ontstaan door de jarenlange dagelijkse hersenspoeling die de machthebbers via de brave media door de buis sturen.
Maar ik kan het jou niet kwalijk nemen dat hun decennialange propaganda je vermogen tot zelfstandig denken heeft uitgeput en murw gemaakt..
Naam:
Karel Jong
Datum:
12 november 2017
Begrijp ik goed, dat Hettema ook in deze column andermaal zijn aversie beschrijft tegen het allesomvattende complot om gewone mensen door talloze instituties een rad voor de ogen te draaien? Ofwel: niets is wat het lijkt. Geen schokkend nieuwe gedachte, dat Big Brother ons loeren draait waar wij zelf sukkelig bij staan. Of dat werkelijk zo is?

Ik denk: dit mechanisme is zo oud als de wereld zelf. De wereld lijkt wel bedrogen te willen worden. Wie werken daaraan ongewild mee met hun menselijke blokkades van jaloezie, machtsbelustheid, loopbaangeilheid, geld verdienen en manipuleren? Juist, de mensen dus, inclusief de Hettema's en de Karel Jongs. Maar we kunnen natuurlijk altijd als moment van bezinning een capucinootje drinken met de lieve, goede of de 'hartige' medemens. Dit na een persoonlijke 'interpretatie van het spinnenweb van gebeurtenissen'.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
12 november 2017
Ja, goede dames, dat is zeker beter voor het gevoelige hart.
Dank u beiden hartelijk voor het hartige advies.
Ik zal het ter harte nemen..
Naam:
An Terlouw
Datum:
11 november 2017
lieve Ton, kun je niet veel beter voortaan die krant laten liggen en alleen dat kopje met schuim verorberen? Veel beter joh.
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
11 november 2017
Had nou gewoon van dat cappuccinootje genoten, Ton... :-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)