Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vertrouwen is rood

Vertrouwen is zeer onbetrouwbaar. Vertrouwen is prettig, en handig, maar vertrouwen is niet te vertrouwen. Je vertrouwt een agent. Niet op zijn blauwe ogen, maar op zijn uniform. Dat deed die Antilliaan die voor de grap zei dat hij een pistool bij zich had ook. Een gebbetje. ‘Ik heb een pistool bij me’, geintje, moet kunnen. De politie greep na een flink aantal dronken gebbetjes in en een uur later was de man dood en nu staan de agenten voor de rechter.

Geen gevoel voor humor, zou je kunnen zeggen. Zijn familie is het vertrouwen in de politie mooi kwijt. Het probleem van vertrouwen is dat vertrouwen is gebaseerd op ervaringen uit het verleden die geen garantie zijn voor de toekomst. Daar kun je mooi mee op de koffie komen. Zo stellen veel mensen veel vertrouwen in de bitcoin. Hij is immers ontzettend gestegen de laatste tijd.

Maar vertrouwen is gebaseerd op het verleden en tegelijk een voorspelling van de toekomst. Maar een heel ernstige. Namelijk – als onze ervaringen goed zijn, zullen toekomstige verwachtingen ook goed zijn. De zon kwam elke ochtend op, dus morgen komt ie ook wel weer op. Zul je raar staan te kijken als ie dat niet doet.

Vertrouwen wordt dus steeds weer beschaamd. Ineens voel je je niet goed, je gaat naar een arts in het vertrouwen dat hij een oplossing heeft en nee, hij weet het ook niet. Je auto is stuk en je laat hem repareren, maar thuis gekomen word je gebeld. Het wordt tweeduizend duurder, of je nog wel wil? Ze hebben ook wel een leuk tweedehandsje voor je. Je denkt dat Roy Moore in Alabama wint, maar ineens gaan vrouwen en zwarten hand en hand naar de stembus en helpt het Roy Moore niet meer dat hij in cowboy-outfit naar de stembus is gegaan. Wat een leuke stunt leek, is nu belachelijk.

Vertrouwen is dus rood van schaamte. Maar gelukkig betekent het ook dat als we op een tegenvaller vertrouwen er een kans op een meevaller is.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 14 december 2017


Geplaatst in de categorie: spijt

4.0 met 4 stemmen 115Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jacob
Datum:
14 december 2017
De agent die er op vertrouwt dat "ik heb een pistool bij me" maar een gebbetje is, kan even later dood op de grond liggen.
Persoonlijk heb ik er het volste vertrouwen in dat als ik bij bepaalde grensovergangen een gebbetje maak over een pistool, ik binnen de kortste keren met een paar handboeien loop.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 december 2017
Wat ben ik blij dat die stuntman Roger, éh, Roy Moore het veld heeft moeten ruimen. Wat een vals secreet zo met zijn miniscule blaffertje! Indirect heeft hij blunderende Donald, lid van dezelfde cowboyclub, lekker in zijn hemd gezet!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)