Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het swingt de pan uit

Na het zien van Frank Wiering’s kringloopserie bevestig ik dat een bezoek aan zo’n winkel een mens tevreden huiswaarts kan laten keren.
Ik mocht dat deze week nog ervaren: ‘Crosby sings whilst Bregman swings’ voor een luttele euro! Cheek to Cheek en andere all-timers worden door een kwajongensachtige mister Bing gezongen en Buddy Bregman houdt de vaart er stevig in. De twaalf opnamen lijken ongecompliceerde one-takes, maar daar trap ik niet in. We bewonderen het resultaat van nijver vakmanschap.

Tegenwoordig wordt Bing Crosby (1904-1977) hooguit nog in verband gebracht met ‘White Christmas’ en de film ‘High Society’. In de jaren voorafgaand aan Frank Sinatra maakte Bing furore als crooner. Vaak aangehaald wordt zijn cynische verzuchting: ‘Iemand als ik verschijnt eenmaal per eeuw aan het firmament, maar waarom moest Frankie-boy mij, in diezelfde honderd jaar, naar de tweede plaats verdringen?’

Mijn kringloopwinkelvondst, in de vorm van The Bregman Big Band, sloeg me knock-out: sinds 1956 nog altijd vol zip & zap en met up-tempo’s van het kaliber Billy May. Swingt de pan uit, dit album! Die Bregman, die kon er wat van, hij werkte met de grootsten in showbusiness, Paul Anka, Louis Armstrong, Fred Astaire, Count Basie, Bobby Darin, Ella Fitzgerald, Judy Garland, Peggy Lee, Oscar Peterson.

Nu de VPRO de hartverwarmende documentaire over het ‘sociaal kringloopsucces’ heeft afgesloten, resteert er een groepsdynamische conclusie. Wij Nederlanders vormen een vreemd samenraapsel van bonusverslaafden, hamsteraars, lean-managers en ontspullers. Het vinyl-sneupen heeft mij dus de swing-ontdekking van 2017 opgeleverd.

Schrijver: Ton Mantoua, 31 december 2017


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 3 stemmen 259Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)