Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een katholiek meisje

Een droevig bericht kreeg het ijskoude land gisteren in haar greep. De grande dame van de televisie, Mies Bouwman, vrij plotseling overleden. Mevrouw Timp-Bouwman, 88 jaar, moeder, oma, zei ze van zichzelf. Een intelligente vrouw, welbespraakt, charmant, een persoonlijkheid die klasse uitstraalde en tegelijkertijd een prettig soort directheid bezat.
Altijd warme gevoelens voor haar gehad. Zoals het overgrote deel van mannelijk Nederland, denk ik. Dat pittige, kittige koppie, en af en toe die machtige, prachtige schaterlach, daar hield ik van. Veel fragmenten gezien, gisteren, gesprokkelde terugblikken. Flitsen van Leo Horn, Yoka Berretty, Johnny Kraaykamp, Ko van Dijk, Johan Cruijff, Godfried Bomans, Danny Kaye en die dikke man die lang geleden ontplofte van blijdschap toen hij een kleurentelevisie won.
Als prille KRO-omroepster moest Mies ooit op het matje komen, bij pater Kors, de toenmalige strenge directeur. Natuurlijk, mejuffrouw Bouwman was een keurig opgevoed meisje. Van katholieken huize, Bouwman’s dochter, gewaardeerd in KVP-kringen. Maar Mieske, ‘ons Mieske’, mocht van de pater nooit meer datgene doen wat er van haar in het roddelcircuit werd beweerd: zonder chaperonne koffie drinken met een getrouwde man, of iets dergelijks. Dat waren nog eens tijden...
Wat een vrouw! Een enkeling dacht nog steeds dat ze de echtgenote was van dokter Klapwijk, de initiatiefnemer van Het Dorp bij Arnhem. Lange tijd werd Mies beschouwd als reserve-staatshoofd; mocht er echt iets mis gaan met dijken, duinen & Oranje, dan kon men een beroep doen op de vrouw die ons ‘al die lieve lieve mensen’ had genoemd.

Schrijver: Ton Mantoua, 28 februari 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 100Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)