Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stem Wijzer

Naast verkiezingen is er ook een referendum. Ik ga NEE stemmen, hoewel ik in de regel JA stem bij referenda. Ik ga NEE stemmen, omdat ik de Nederlandse regering niet vertrouw.

Over het algemeen vertrouw ik de Nederlandse regering wel. Wij hebben in Nederland heel nette ambtenaren, heel serieuze politie en een contentieuze geheime dienst. Er zijn maar heel weinig landen met zulke integere machthebbers, alleen de Scandinavische landen en Duitsland halen het Nederlandse niveau. Je zou willen dat de hele wereld zulke nette Openbare Ministeries en zulke goede journalisten zouden hebben als de Nederlanders, dus dat is het probleem niet.

Het probleem is dat Nederlanders mensen zijn. En mensen, enkele uitzonderingen daargelaten, maar veel te weinig om systemen tegen ontsporen te beschermen, dus vrijwel alle mensen kunnen in naam van een ideologie en andere waandenkbeelden net zo gevaarlijk worden als de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Dus Nederlanders kunnen dat ook. Maar zelfs dát is het probleem niet. Het is niet zo dat, als de Sleepwet wordt aangenomen, we de deuren openzetten voor Hitler, want het spreekt natuurlijk voor zich dat als de techniek er is – en die is er – dat opvolgers van Hitler dan geen Sleepwet nodig hebben om zich te misdragen. Nee, het gevaar is veel dichterbij.

Ik noem Opstelten. U kent hem misschien nog wel, de lage stem van het kabinet die altijd kalm en vastberaden volzinnen lang niets zei. Die man. Die zette zijn ambtenaren onder druk en via de ambtenaren de onafhankelijke onderzoekers van de WODC, dat conclusies uit onderzoeken de noodzaak van de door hem gewenste beleidswijzigingen werden onderstreepten. En niet meer, zoals ze eerder deden, weerspraken. En daarom stem ik tegen de Sleepwet. Als Opstelten het WODC kan misbruiken, dan kan de moeizaam controleerbare AIVD de Sleepwet misbruiken. Natuurlijk zullen ze dat niet doen. Natuurlijk zijn er waarborgen.

Maar als er terroristische aanslagen zijn, juist dan worden controles weggestopt en juist op momenten dat het nodig is dat je uitsluitend echte verdachten oppakt – en niet iedereen met de verkeerde haardracht – ik noem maar wat – juist dan worden grenzen verschoven, controles in naam van de veiligheid verzwakt en wetten, in naam van de veiligheid overtreden. Door de netste mensen.

Want mensen, zelfs Nederlanders, zijn toch maar gewoon mensen.

En daarom TEGEN.

Sorry.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 15 maart 2018


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 4 stemmen 212Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
17 maart 2018
Wat daarentegen geen grapje is, beste Joanan, is de schrijfwijze van dommeriken; dom-me-ri-ken. Dit echter geheel terzijde. Freds reactie is kort maar krachtig en precies waar het over gaat; de spijker op z'n kop. 'Big Brother is watching you', was lang gekscherend, maar tegenwoordig doe je als mens nauwelijks nog een stap die niet wordt vastgelegd en geregistreerd...! Als wij als mensheid de vinger niet aan de pols houden, krijgt George Orwell gelijk en stevenen wij zonder weerga af op een negatief, totalitair en steriel toekomstbeeld...! Waarvan akte...!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 maart 2018
Ik ben het opeens helemaal met jou eens, Jan, die overheidsbekleders zijn ook voor geen millimeter te vertrouwen, maar ik vind die grote massa dommerikken nog enger, snap je wel. Grappige reactie van Fred overigens. Misschien moeten we maar wat matigen qua kritiek. Grapje!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
15 maart 2018
Ik maak mij er geen enkele illusie over dat alles wat we doen op onze computer, onze telefoon, of wat voor ander iets ook dat verbonden is met de rest van de wereld, door andere gezien, gehoord, gehackt, gemanipuleerd en opgeslagen kan worden. Wat een beetje creatieve hacker voor elkaar krijgen kan, werd en wordt horrorachtig vertoond in de lopende serie 'Moordvrouw'. Je durft na die beelden niet echt meer lekker ontspannen naar het café of zwembad te gaan. Maar het begint thuis.

Ze willen ons nu ook een 'slimme meter' aansmeren. Kunnen ze op afstand zien hoeveel we verbruiken. Weten ze straks hoe vaak we naar de wc gaan, hoe lang we douchen, en of we wel of niet thuis zijn. Erg handig voor mensen die ongewenst een bezoekje willen brengen. Ik probeer die rotzooi dus zolang mogelijk buiten de deur te houden. Moest ik actie voor ondernemen, want je krijgt een brief in de bus dat ze de slimme meter komen plaatsen, en ergens achteraan de folder in kleine lettertjes staat dat je mag weigeren. Ja-tenzij principe, net als bij de nieuwe wet op onze organen. De wereld op zijn chaotische kop.

Deze site is overigens ook niet veilig. Ik krijg al tijdenlang een melding dat het geen veilige site is. ('Wees hier voorzichtig. Uw verbinding met deze website is niet versleuteld. Hierdoor kan iemand eenvoudiger gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, stelen.' Deze tekst krijg je als je op de i drukt naast www.nederlands.nl) Iedere huis tuin en keuken hacker kan hier dus al inbreken. Overigens heb ik dit al meerdere keren gemeld, op gedichten.nl idem, maar men doet er niets mee (gebrek aan ICT krachten om de boel veilig te versleutelen?).

Hoe een en ander ook zij, ik stem tegen. We worden al teveel afgeluisterd. We zijn nu al een van de landen in de wereld waar het meest afgeluisterd wordt. Dat kleine beetje privacy dat ik mezelf af en toe verbeeld nog te hebben, ga ik niet ook nog aan die toch al enge overheidsorganisaties geven. Ja, er werken zeker ook goede mensen bij de overheid. Maar evenveel ratten.... breek me de bek niet open... heb er te lang gewerkt, langer dan goed voor me was. Teveel corruptie gezien.. dat wat bekend wordt en tot ons komt via de publieke kanalen is een piepklein topje van een hele dikke, helaas niet smeltende, ijsberg.. Dus nee, ik vertrouw er ook niet op dat iedereen die de informatie in handen krijgt op de juiste manier zal omgaan met onze privégevoelige gegevens.

Wat ik jammer vind is dat ik diezelfde dag dat ik tegen de sleepwet stem, niet ook ergens voor stemmen kan. Want de verkiezingen voor de gemeenteraad worden in de plaats waar ik woon, net als in 45 overige gemeenten in ons land (dat is zo'n 12% van alle huidige 380 gemeenten), pas in november dit jaar gehouden of zijn afgelopen november al gehouden, vanwege recentelijke dan wel op handen zijnde gemeentelijke herindelingen. Waardoor ik me toch wat minder betrokken voel bij de landelijke campagnes voor het lokale gebeuren. (Op het moment dat ik dit schrijf maken Sybrand en Lilian zich druk bij Jeroen over zorg en veiligheid, waar ik met een half oor en oog naar kijk en luister.)
Naam:
Fred
Datum:
15 maart 2018
Stemt ook tegen, binnenkort zal deze site extra in de gaten worden gehouden.......
Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
15 maart 2018
@Jaonan,
Misschien zijn we het meer eens dan je op eerste gezicht denkt. De overheid bestaat immers ook uit mensen en de mensen die bij de overheid werken zijn geneigd - naast het volgen van eigen agenda's - ook te reageren op allerlei gevoelens die in de samenleving leven en waar de mensen wonen die voor de overheid werken.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
15 maart 2018
Volgens mij is dat referendum symbolisch bedoeld en doet de overheid ondanks de uitslag toch wat zij zelf graag wil. Om terrorisme te kunnen voorkomen, vind ik een goed argument van de overheid (politie/leger), maar ik vind het gevaar voor de burger net even belangrijker. Bovendien begint het op flinke privacy-schending te lijken. Het is ook maar de vraag of het anti-terroristisch gaat werken. En al die slinkse afluisterkanalen maakt het voor de samenleving er niet leuker en relaxter op. KGB-sferen.

Ik wantrouw echter niet zozeer de overheid, die over onze defensieve veiligheidskrachten gaat, maar eerder de sluimerende, nog steeds primitief reagerende, boze massa, die haar onvrede op makkelijke doelwitten kan gaan afreageren. Ik maak mijzelf meer zorgen om de grote massa extreemrechtsen, die heimelijk op hun kwaadaardige kansen loeren. Dat opgefokte, gestresste, domme, gestoorde klootjesvolk, dat als brutale vlerken zichzelf de hele wereld wil toeëigenen. Die wandelende tijdbommen met korte lontjes, die bij het minste geringste je de huid vol schelden en die nog net niet tot geweld overgaan. Al die materialistische gefrustreerden en ontevredenen, die van God los zijn en louter egoïstisch hebzuchtig zijn. Wanneer dat soort vijandelijkheid creërende boeven met een sleepwet aan de slag zou kunnen gaan, dan ben ik pas echt bevreesd en op mijn hoede.

En het is niet ondenkbaar dat het tuig ooit weer de boventoon gaat voeren. De georganiseerde misdaad is de politie vaak al met technische middelen de baas. We moeten alert blijven en de duistere onderwereld niet onderschatten.
En daarom stem ik tegen, om die bloeddorstige wolven geen kansen te schenken. Die sleepwet kweekt alleen maar meer en meer wantrouwen, terwijl we juist moeten leren elkaar meer en meer te gaan vertrouwen, ook al liggen er soms akelige obstakels in de weg en doen sommige mensen vaak nare dingen, die niet tot vertrouwen leiden. Dat

'Sorry' is niet nodig, want je hebt het volste recht op jouw eigen mening. Het zwakt jouw pleidooi af.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)