Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Weg met het lustobject

Verbannen zijn ze. Weg ermee. Geen pitspoes meer te bewonderen bij de formule 1 en ook bij het pijltjeswerpen zijn de walk-on girls op straat gezet.

Vrouwen mogen geen lustobject “meer” zijn en desnoods moeten ze tegen zichzelf beschermd worden door regeltjes geboren uit politieke correctheid of marketing belangen. Het is niet meer van deze tijd is het schamele argument. De dames in kwestie kijken met tranen toe hoe het eten hen uit de pruilmond wordt gestoten.

Geharnaste me-too fanaten wensen dat vrouwen niet langer lustobjecten zijn. Maar vrouwen zijn per definitie juist lustobjecten, hoe je het ook wendt of keert (de man ook trouwens maar dit even tussen haakjes). Het menselijk ras zou niet in de huidige vorm bestaan als dat niet zo zou zijn. Binnen het evolutionaire model is het eten of gegeten worden en voortplanten of uitsterven. Lustgevoelens en de daaraan gekoppelde objecten zijn een must om de boel aan de gang te houden. Waarom maken vrouwen, ook die met hoofddoek, zich op? Een man begeeft zich toch niet voor de lol in klamme en donkere holten van een vrouwelijk lichaam zonder dat daarbij lustgevoelens aanwezig zouden zijn. Waarom zou hij, hij kijkt wel beter uit.

Maar bestaat er dan geen pure liefde? Geef het de naam die u wilt maar het is uiteindelijk niets meer of minder dan gesublimeerde lust. Een hulpmiddel om inbedding in de huidige cultuur en beschaving een aanvaardbare vorm te geven.

Bovenstaande wil niet zeggen dat ik voorstander ben van het bespringen van elke lustopwekkende vrouw op het pad van een man. Een zekere vorm van gekanaliseerde begeerte-uitoefening moet aanwezig zijn om er geen janboel van te maken. Elk systeem heeft behoefte aan regulatie.

Ik lees dat de pitspoezen worden vervangen door kinderen. Ben benieuwd wie zich daaraan gaan verlekkeren.

Schrijver: Gaffelbaard, 20 april 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.8 met 4 stemmen 182Er zijn 10 reacties op deze inzending:

Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
22 april 2018
Beste Gaffelbaard. Je schrijft:

"Je zegt 'nu zie ik meer kanten van de zaak'. Ik ben erg benieuwd of je die 'kanten' met ons wilt delen."

Tuurlijk. Dank je voor je belangstelling. Ik moest wel eerst even m'n gedachten op een rijtje krijgen. Dat is nu min of meer gelukt. Ik plaats het stuk onder de titel "Lust en liefde" onder de tab Beschouwingen. (Niet schrikken, hoor!)
Naam:
Gaffelbaard
Datum:
21 april 2018
Hanneke: De eerste dame Hanneke? Je weet maar nooit met die pseudoniemen ;-).
Vond je het jongensachtige leven prettiger of vond je het prima dat je een “stoer” meisje was? Misschien wel een impertinente vraag bedenk me opeens. Je bent gewoon wie je bent en daarmee basta.
Je zegt “nu zie ik meer kanten van de zaak”. Ik ben erg benieuwd of je die “kanten” met ons wilt delen.
Persoonlijk raak ik ook niet opgewonden over pitspoezen maar ik heb er ook geen bezwaar tegen omdat er klaarblijkelijk vrouwen zijn die zich prima voelen in deze rol en wie ben ik dan om te zeggen..nee nee dat kan echt niet anno 2018. Ik trachtte te verklaren dat “lust” niet weg te denken is in onze samenleving en dat “liefde” een enigszins gesluierd begrip is.
Ton: En dan heb je het nog niet eens over paardenmeisjes gehad! Ik ben het lang niet altijd met je eens maar in deze reactie kan ik me wel vinden
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
21 april 2018
Interessant dat ik de eerste dame ben die reageert.

Voor wat het waard is: Toen ik opgroeide vond ik het verschijnsel van kussende modellen op het podium waar een man een prijs in ontvangst nam, weerzinwekkend. Ik was een sportief kind, voetbalde mee met de jongens, klom in bomen, vond make-up een idiote uitvinding, droeg het liefst broeken en keek graag naar de Tour de France. Dus ja, het feit dat een kus van, en op de foto met, zo'n opgedirkte vrouw onderdeel was van de beloning vond ik verbazend en ook ergerlijk. Een klap in mijn kinderlijk gezicht. Nu ben ik 60, getrouwd en heb drie volwassen zonen, en ik zie meer kanten van de zaak.

Van mij mag het afgeschaft worden. Die vrouwen vinden wel een andere bezigheid, daar twijfel ik niet aan. En wat de felicitaties op het podium betreft: Waarom wisselen ze het niet een beetje af? Kinderen, een vorige winnaar, een plaatselijke beroemdheid, een ingevlogen jeugdvriend(in)?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
21 april 2018
Nou, beste Gaffelbaard, je weet wel heel wat los te maken en dat siert je überhaupt. Ik weerspreek jouw stelling dat 'liefde meestal verdwijnt als de lust verdwijnt'. Liefde overstijgt de lust en is vaak vele malen duurzamer dan seksuele driften. Victor Frankl zei: 'Slechts de liefde kan een mens verlossen. Ik begreep dat een mens die niets meer bezit in de wereld, ogenblikken van opperste gelukzaligheid kan beleven wanneer hij denkt aan zijn geliefde!'. Victor zat in een concentratiekamp en zijn vouw zat in een ander concentratiekamp. Door de liefde voor zijn vrouw heeft hij het overleefd. Grappig dat je mijn liefde voor vrouwenborsten hebt opgemerkt, want die is er wel degelijk en tamelijk obsessief. Ik ben één van de grootste fans van vrouwenborsten en dat heb ik inderdaad openlijk aangegeven. Ik ben dan ook een aanbidder van Artemis, de godin met talloze borsten. In wezen ben ik een Wicca-hogepriester, die de Godin trouw is. Jungiaans gezien hou ik meer van het vruchtbare Vrouwelijke, dan van het destructie Mannelijke. Ik hou van alle borsten, in alle vormen en maten, maar niet vanuit een mannelijk-agressieve vorm van lust, maar louter uit esthetisch oogpunt en softy aaipunt. Ik weet inmiddels dat mannen en vrouwen ten diepste niets van elkaar verschillen. Wat jij lust noemt, is in wezen liefde, maar dat weet jij nog niet. Je bent nog tezeer geobsedeerd door het fysieke aspect. Begeerte begint in het hart en in het denkvermogen. Dus daar moet je een belangrijke ommekeer maken. Blote borsten mooi vinden, is totaal iets anders dan ze willen opeten en verslinden. Het draait allemaal om 'respect bewaren'. Voor mij zijn alle borsten als eerbiedwaardige kunstwerken, te bewonderen en te respecteren, maar niet om gulzig te ontheiligen. Daarvoor zijn ze immers te zacht en te zoet en te esthetisch.
Naam:
Gaffelbaard
Datum:
20 april 2018
Karel: “Gaffelbaard reageert zoals vaker op deze site. 'Ik kan er niet zoveel mee””, zeg je. Mijn laatste bijdrage is alweer van een tijdje geleden dus dat staat me niet zo bij maar jou blijkbaar wel. Prima Karel. Haagse bluf? Ja het kwijl loopt me uit de bek bij die gedachte. Nogmaals de column is niet grappig bedoeld. Ik denk dat het een redelijk actueel onderwerp is. Trouwens het is Gaffelbaard en geen Baardman of Baardvrouw. Ik probeerde een serieuze poging te ondernemen om het verschil te duiden tussen de ervarings- en verklaringswereld. Jammer dat dat niet duidelijk is overgekomen bij jou. Maar dat ligt waarschijnlijk aan de kwaliteit van mijn schrijfsel. Iedere dag leer ik er weer wat bij. Ik waardeer je inbreng.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
20 april 2018
Leuke en luchtige column, beste Gaffel.
Vanochtend zag ik een paard in de wei met een stevig opgezwollen aanhangsel. Een groepje jongeren van de middelbare school hierachter, liep er zich half generend en gniffelend langs. De zwoele atmosfeer van de laatste dagen zorgt duidelijk voor een enorme bloei op het erotische vlak. De meisjes zowel als de jongens, de mannen zowel als de vrouwen, voelen de extra lading die de god eros rondbazuint in hun sapstromen. Onze maatschappij heeft een enorm ambivalente houding ten opzichte van het omgaan met god's uitbundige, soms een eigen wil vertonende seksuele energie. Daarover spastisch doen en moralistisch, verpakt in allerlei prachtig klinkende en verantwoorde theorieën, maakt het aantrekkingsmysterie tussen de seksen er niet helderder op. Graag gelezen.
Naam:
Karel Jong
Datum:
20 april 2018
Gaffelbaard reageert zoals vaker op deze site. 'Ik kan er niet zoveel mee'. En hier: wat is gemakzuchtig? Dat is een zogenaamd trendy onderwerpje pakken als lust en het fenomeen van pitspoezen, de vrouw als lustobject. En daar (voor mij) enigszins 'lui' om heen breien met net niet grappige, maar wel heel serieus bedoelde, of toch eigenlijk ook weer niet zo diepgravende, maar wel zo luchtig als Haagse Bluf, getoonzette column. Zeker is Joanan inhoudelijker dan Karel in zijn reactie. Maar Baardman of Baardvrouw reageert wel een beetje als de hond van Pavlov. Niks van aantrekken, is slechts mijn waarneming. Anderen denken er vast heel anders over.
Naam:
Gaffelbaard
Datum:
20 april 2018
Karel: Eigenlijk vind ik de reactie van Joanan meer geschikt als reactie dan jouw mededeling. Maar dat is mijn persoonlijke mening! Gemakzuchtig… wat moet ik ermee. “Lustobject, begeerte, 'klamme en donkere holten van een vrouwelijk lichaam'. Niet echt grappig ?”….nee dat klopt het is ook niet grappig bedoeld. Moet ik het gaan uitleggen? Nee toch maar niet. Inhoudelijk heb ik er niet veel aan. Een beetje gemakzuchtige (inhoudsloze) reactie zou ik bijna zeggen. Wel weer grappig bedoeld.

Joanan: Je hebt een duidelijk standpunt. Ik ontken de emotie “liefde” niet. Ik ben een mens zoals andere mensen. Liefde is in mijn ogen echter een vluchtig begrip dat geboren is uit het feit dat de aanwezigheid van alleen puur “dierlijke” lust in de mensenwereld (samenleving) teveel problemen oplevert. Liefde verdwijnt meestal als de lust verdwijnt.
Je stelling: “Seksuele lust is een uitingsvorm van pure liefde” is echter wel heel erg kort door de bocht vind ik. Hoe duid je je eigen fascinatie voor grote borsten zoals ik geregeld in je schrijfsels tegenkom? Pure liefde allemaal? Of toch een beetje lust? Ik zal het LOI bestand aan psychologie cursussen eens doornemen.
Monnik lijkt me niet alles dan nog liever kluizenaar.
Bedankt voor de tips.
Naam:
Karel Jong
Datum:
20 april 2018
Eigenlijk vind ik het commentaar van Joanan meer geschikt voor een column dan het proza van Gaffelbaard. Ook al omdat de invalshoek van deze Baard op mij erg gemakzuchtig overkomt. Lustobject, begeerte, 'klamme en donkere holten van een vrouwelijk lichaam'. Niet echt grappig, wat mij betreft. De verwijzing aan het slot naar de kinderen begrijp ik eveneens niet. Geen fraai slot aan een pittig bedoeld betoog.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 april 2018
Neem nu de Tour de France. Die gaat er dit jaar ook weer komen. Tijdens de huldigingen van de winnende wielrenners zijn er altijd twee strakgeklede barbiepoppen bij, die als robotten glimlachen en bewegen en de sportieve renners op beide wangen schijnkussen. Dat is zo enorm nep allemaal, dat ik er van over mijn nek ga. Bovendien heeft die betaalde show niets met echte lust te maken. De reden om met deze poespas te stoppen, moet dan ook niet zijn, omdat het te lustobjectachtig zou zijn, maar omdat het allemaal zo vreselijk het tegendeel is. Van mij hoeft er ook geen echte passie bij die prijsuitreikingen plaats vinden, want ook dat zou hoogst ongeplaatst en sterk overdreven zijn.

Verder deel ik jouw lustlevensfilosofie absoluut niet. Jij noemt 'pure liefde gesublimeerde lust', waarmee je dus stelt, dat lust edeler is dan pure liefde. Seksuele lust is een uitingsvorm van pure liefde. Ik draai jouw stelling graag om. Dat je een regulatiesysteem incalculeert, geeft enige hoop voor jouw geestelijke welzijn, die het beste gebaat is met een flinke dosis meditatie over de liefde. Jouw plastische visie grenst aan dierlijke lust en een berg aan onkunde inzake ware liefdesbeleving, die via de geest/ziel gaat. Dus leg maar snel een knoop in jouw Ilja Gort-achtige gaffelbaard om deze hint maar eens te gaan uitvoeren. Of ga een cursus psychologie bij de LOI volgen. Of word monnik op de mannenberg Athos. Kun je ook flink van opkikkeren. Spiritueel gezien.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)