Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De Luizenmoeder en de Bond

De televisieserie Luizenmoeder begint weer. De kijkcijfers waren weer hoger dan ooit, maar daar wil ik het niet over hebben.

Wel over een radioprogramma waar de Bond Tegen Vloeken in gesprek ging met fans van de Luizenmoeder. In de leader – een ander woord voor reclamefilmpje – werd gevloekt. De Bond vond natuurlijk dat het niet kon, want dat is hun werk en de fans vonden dat er geen enkel probleem was. Uiteindelijk heeft de discussie de kijkcijfers geen kwaad gedaan. De Bond kreeg natuurlijk ook weer de door de bond gewenste aandacht en de Luizenmoeder kreeg ook gratis reclame. Dus iedereen blij, maar daar wil ik het iet over hebben.

Wel over de knop. In het radioprogramma zei de één na de ander: er zit een knop op de afstandsbediening – met andere woorden: kijk dan niet. Wie dat zegt, zegt eigenlijk, bemoei je er niet mee. Dit is mijn land, en als dat land je niet bevalt, pleur dan op. Maar dat is eigenlijk treurig. Op deze manier maak je televisieprogramma’s voor de Bond Tegen Vloeken en programma’s voor de Bond Vloeken Is Niet Erg. Er ontstaan gescheiden werelden zonder begrip. Als iets je niet bevalt, pleur dan op.

Dat is niet samenleven, maar apartleven. Apartleven is natuurlijk prima, maar ik hou daar niet zo van. Laten we liever een beetje ons best doen en onderzoeken hoe we toch samen kunnen leven. Dat betekent wat mij betreft niet dat vloeken verboden is. We moeten niet elke groep zijn zin geven, want dat is ook niet samenleven. Dat heet een dictatuur van de minderheid. Nee, we moeten het nog ingewikkelder doen: kijk hoe we toch De Luizenmoeder kunnen maken, zodat de scherpte blijft en de tenen van de Bond Tegen Vloeken niet al te gekromd in de schoenen zitten. Dat is moeilijk.

Maar het is wel samenleven. Uiteindelijk is dat leuker.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 14 februari 2019


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 2 stemmen 126Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)