Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ons huis staat in brand

Zelden ben ik zo vaak zo geschokt geweest als tijdens het lezen van het boek met de eenvoudige titel 'Ons Huis Staat In Brand' van Melana Ernman.

Melana Erman is een bekende Zweedse operazangeres. Ze heeft op tal van podia gestaan overal ter wereld en heeft het zelfs in haar hoofd gehaald dat het wel een goed idee zou kunnen zijn om mee te doen aan het Europese Songfestival in 2009. Ze haalde de finale, maar werd daar één na laatste – voor Spanje. Zij, en de Spaanse kandidaat waren de enigen die hadden geprotesteerd tegen het neerslaan van een demonstratie van homo’s en lesbiennes door de Russische politie in Moskou. Of dat invloed had op de klassering is niet bekend en Erman maakt er in het boek ook geen woord over vuil.

Maar de carrière van Ernman speelt slechts op de achtergrond een rol. Ook de jeugd en een ervaring tijdens haar opleiding speelt geen hoofdrol. Die ervaring was overigens wel heftig. Op de zangopleiding kreeg ze tegenover een hele commissie te horen, dat ze niet in de voorstelling zou optreden, omdat ze niet sociaal genoeg was. Ze deed twee opleidingen tegelijk en werkte bovendien, dus had ze geen tijd voor feestjes en andere sociale bezigheden. Dat vond ze ook niet leuk.

Het effect van dat gesprek was dat ze zich opsloot op haar kamer en bijna doodhongerde. Dit hield op toen ze in de gaten kreeg dat ze nog twee opties had: zingen of sterven. Ze koos voor zingen.

Maar het boek gaat eigenlijk over de familie van Ernman: haar twee dochters Greta en Beata en haar man Svante Thunberg. Beata blijkt ook een moeilijke puber – kan alleen heel goed zingen en dansen, maar maakt moeilijk contact. Met veel moeite, zweet en tranen weten de twee ouders haar op de goede weg te houden en toch wordt ze de held van het boek genoemd. Dat is omdat ze zich jarenlang wegcijferde toen de andere dochter in de problemen zat: Greta. Greta kon niet eten. Ze had geen boulimia, want ze hongerde zich wel dood, maar zei dat eerlijk. Dat past niet bij het ziektebeeld. Greta is hoog intelligent en heeft Asperger. U moet het boek maar lezen hoe Greta net als haar moeder langs de rand van de dood balanceert om uiteindelijk het beroemdste lid van de familie te worden. Dat is met een beroemde moeder, een bekende acteur als haar vader, maar ook met een voorvader Svante Arrhenius die de Nobelprijs had gewonnen en die als eerste het Arrheniuseffect beschreef. Dat Arrheniuseffect is nu vooral bekend onder de naam broeikaseffect. Arrhenius, niet eenvoudig, en toch is de enige van de familie die zowel Obama als Jane Goodall de hand heeft geschud. En dan waren Obama en Goodall door haar geëerd en niet andersom.

Want het verlegen, stille meisje dat op school met bijna niemand sprak, dat door haar klasgenoten niet serieus werd genomen, is nu wereldberoemd als Greta Thunberg – de klimaatactivist.

Het was een weg door de hel. Daar gaat het boek over. De eerste editie werd 23 augustus 2018 gepubliceerd – vóórdat Greta met haar schoolstaking voor het klimaat begon: 27 augustus 2018. Voordat het wonder begon, waarbij voor de ouders de staking niet het wonder was – maar dat Greta met wildvreemde mensen ging praten en dat ze in het openbaar durfde te eten en dat ze de wereld over durfde te reizen.

En voor Greta was het een wonder dat er kinderen waren die haar aardig vonden.

Lees het boek 'Ons Huis Staat in Brand'.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 31 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: psychologie

5.0 met 5 stemmen 358Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
5 november 2019
Dankzij Arrhenius en zijn nazaad de Thunbergjes hebben wij het hier heel koud in huis, want onze energierekening is door het kostenplafond gegaan. Maar dat is natuurlijk niet relevant, want de Heilige drieëenheid uit Zweden moet aanbeden worden als de redders der mensheid en de hele planeet..
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
31 oktober 2019
Je wijst ons op een wel heel erg bijzonder gezin! Wat heerlijk om te weten, dat Greta's moeder Malena Ernmann een hoogst aantrekkelijke operazangeres is! Hopelijk komt ze een keer in Nederland optreden...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)