Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rauw

Rouw is een merkwaardig ding.

Mijn vader overleed meer dan een maand geleden. Ik heb veel over rouw gehoord, maar had er tot nu toe nooit direct mee te maken gehad. Een schoonmoeder, een opa of oma, het is erg, jammer, maar het greep mij nooit heel erg aan.

Ook het overlijden van mijn vader niet. Dacht ik. Ik moest mijn moeder helpen, zo hield ik mij voor en ik moest de bijdragen van mijn broer en zussen coördineren. Dat niet iedereen alles deed en dat we samen toch alles deden, van die dingen. En met de hulp van Harnold is dat goed gelukt. Ik was tevreden.

Daarna verstreken weken. Mijn gevoel leek niet zwaar onder de indruk. Tot gisteren. Gisteren moest ik sinaasappels kopen en gisteren ging ik er op de fiets heen. En ik moest huilen. Gewoon, onderweg huilen. Dat heb ik anders nooit.

Ik wist ook niet waar het vandaan kwam. Met een diepe zucht hield ik mijn emoties binnen toen ik de supermarkt inliep en daarna ging het wel weer. Maar terug, weer op de fiets, greep het mij toch weer aan. Rouw.

En vandaag zat ik naast een collega in de auto en zag ik twee oude mensen na het verlaten van een tandartspraktijk voorzichtig een auto in kruipen. Dat bracht mij terug naar een half jaar terug. Toen stond daar ook samen met mijn ouders op weg naar huis na een tandartsbezoek bij dezelfde tandartspraktijk. Ik ondersteunde mijn vader over drempels en scheef liggende stoeptegels naar mijn auto. Zijn evenwichtsgevoel werkte traag, waardoor hij steeds weer te laat zichzelf corrigeerde. Zijn krachten lieten ook te wensen over. Ik moest hem dus overeind houden, terwijl hij probeerde te lopen en in de auto te stappen. Het lukte. ‘Dat zal ik nooit meer doen’, dacht ik.

Toen greep het mij dus ook weer aan.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 21 november 2019


Geplaatst in de categorie: afscheid

3.7 met 3 stemmen 163Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)