Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sorry, de processierupsen...

Onbegrijpelijk, ik ben nu al begonnen met mijn voorbereidingen voor 20/20. Dat behoort niet tot mijn gewoonten. Ik maak mezelf graag wijs dat ik meer het ‘pluk-de-dag’-type ben. Is dit de geneugte van de voorpret, een veranderend biologisch ritme, een extreme count-down, ‘n nieuwe optelsom?
Anderzijds, veel mensen ontkomen niet aan agenda-puzzelen. En ik zie in mijn omgeving dat het extra kriebelt zodra er feestdagen in zicht komen.

Ik ken mensen die verre willen blijven van de eindejaarsstemming. Ze houden de overgordijnen liever gesloten. En ik begrijp dat er lieden zijn die, van het minste of geringste, ‘moe’ worden. Er moet nog een formulier worden ingevuld, een betaling wordt uitgesteld, er moet een brief geschreven worden, het komt er niet van. Nu even ‘rust’.

Instanties anticiperen op de 19/20-onzekerheden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat weten dat haar interne what’s-appverkeer begin december wordt stopgezet. Baliepersoneel zegt doodgemoedereerd dat het overheidsgeld op is omdat onvoorziene kosten zijn gemaakt tijdens de bestrijding van processierupsen (sic). Ik vraag me af in hoeverre alle inkrimping ook voor frontdesks zal gelden. Geadviseerd wordt om je zaakjes zoveel mogelijk voor de eerste vrijdag van december te regelen.

De premier blijft popiejopie spelen. Rutte, aartsleugenaar, blindeman, vergeetachtige? Overal wordt het ‘wegens omstandigheden gesloten’-uithangbordje alvast voor de dag gehaald. We hebben last van een dichotomie van ongenoegen tot en met welbehagen. Met inbegrip van boze boeren, boze burgers, boze buitenlui en boze Excelsior-huilebalkjes, dreigt iedereen over te schakelen op contestatie. Iedereen wacht op zijn/haar beurt om provinciehuis of Jaarbeursplein te bevuilen.

De ontheemdenindustrie wordt ook ongerust. Na de bulgarenfraude merkt de naturalisatiedienst dat sans-papiers zich, rechtstreeks vanuit Chisinau, voor de deur van uitgeprocedeerdenhotel Ter Apel laten uitladen. Nog even en dan kennen we de uitslag van de verkiezingen in Engeland. Influencers als Syp Wynia voorspellen dat afbraakverschijnselen ons zullen nopen de boel op te doeken. We moeten hopen dat iemand te zijner tijd gereedschap bij de hand heeft om een eind te maken aan deze sur place vol Rutte-crisis.
Is dat niet het geval, dan dreigt paralyse in de weken rondom komende jaarwisseling en daarna.

Schrijver: Ton Mantoua, 22 november 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 134Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)