Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Groninger Forum

In Groningen is jarenlang aan een gebouw gebouwd. In 2005 was ik actief in de Partij van de Arbeid en had zo mijn reserves – is het nou een goed idee of niet. Maar ik was ook campagnecoördinator en de partij had in een ledenvergadering gezegd dat we campagne zouden voeren. Ik kon toen kiezen: de wens van de leden uitvoeren of mij terugtrekken.

Ik voerde de wens van de leden uit. Ik regelde vrijwilligers, materiaal en heb best een leuke tijd gehad – met aftandse PvdA-geluidsappartuur op het dak van een auto door de stad rijden en overal roepen dat mensen op het Forum moesten gaan stemmen, bijvoorbeeld. Ballonnen ophangen, toen wisten we niet dat die in de Oceaan terecht zouden komen, een klapbord maken met een tekening van de Oostzijde die zou worden afgebroken en kinderen dat lukte kregen kwam onze poster omhoog en kregen de kinderen een klein prijsje. Samen zingen op een zelf georganiseerde kermis op de Grote Markt. We vroegen de mensen niet voor het Forum te stemmen, welnee, onze leuze was Grote Markt Ja! Dat zei op onze posters een knipogende Martinitoren.

In 2007 mochten we stemmen op een gebouw. De meerderheid koos voor het gebouw dat er nu staat – ik niet. En daarna was het twaalf jaar wachten, lezen over ruzieënde instellingen die ruimte in het gebouw wilden, een noodzakelijke verbouwing vanwege de aarbevingsproblematiek en de voortdurende zorgen of het gebouw wel vol komt. In zo’n groot gebouw moet er toch wat te doen zijn?

Nu is het open. Het is groot. Het is ook mooi, vind ik. En het is barstens druk, maar dat komt doordat er peperdure feesten tegen aan zijn gegooid. Nu is het een paar dagen open en je ziet tussen de bezoekers uit Stad en Ommeland die het gebouw willen bekijken de eerste vaste gebruikers: leners van de bibliotheek, bezoekers van films en studenten die er een plek kunnen vinden om hun laptop open te klappen en te gaan studeren. Of het een succes wordt, weten we pas over vier jaar, denk ik, maar de start is niet slecht. Over vier jaar weten we of het gebouw zichzelf kan betalen, want dat is de bedoeling.

Ik verwacht van niet. Ik verwacht dat er subsidie ingepompt moet worden. Maar dat zien we dus pas over vier jaar. Ondertussen kan ik u lezer, waar u ook in het land bent, aanraden om er eens een kijkje te nemen. Het is wel zeker een bijzonder gebouw. Komt dat zien, komt dat zien.

U zult niet worden teleurgesteld.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 5 december 2019


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

3.0 met 3 stemmen 296Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Olean
Datum:
12 december 2019
De Apenrots zag ik vanuit de verte, stevig verankerd als een Bokito en bevingbestendig.
Toch eens kijken hoe mijn voormalige werkplek aan de Engelse Kamp op de Kempkensberg er bij ligt. Een cruiseschip à la Rotterdam CS, om maar een van de vele bekende dwarsstraten te noemen? - voorbeeldmodellen te over.
Enfin, "toe maar", zoals ze op z'n Grunnings zeggen. Die bouwmeesters hebben zich weer danig kunnen uitleven...
Naam:
catrinus
Datum:
6 december 2019
Welke bestuurder precies? Echt ik ken deze mensen niet meer, maar het lijkt er verdraaid veel op dat er mensen zijn die later maar al te graag willen zeggen - ook ik heb er aan meegewerkt. Ook u dus, al bent u er volgens mij niet zo trots meer op. Zoals Max van den Berg en z'n kornuiten het grandioos werkende verkeerscirculatieplan hebben bedacht. Ook ik vind het gebouw trouwens best heel bijzonder, misschien hadden ze de gebouwen die er voor staan moeten wegsaneren. Die malle studenten daar weg halen. Zo'n gebouw moet toch uitnodigen? Een heel mooi voorbeeld van een gebouw laten gloriëren is de 'Apenrots' van de Gasunie. Indrukwekkend als je van de westkant de stad tegemoet komt. Of 'het cruiseschip'de nieuwe kantoorgebouwen aan de kempkensberg in de wijk Helpman. Het kan dus echt wel. Mijn kritische noot is natuurlijk niet tegen u gericht, maar tegen de gang van zaken. Ach natuurlijk, Groningen wil zich ook laten gelden en dan kom je met zulke prestigeprojecten en de inwoners betalen er ongevraagd aan mee.
Naam:
Olean
Datum:
6 december 2019
De charme en de glorie waar Catrinus het over heeft kunnen we gelukkig nog steeds in onze eeuwenoude binnensteden aantreffen. Meestal is het de glorie die charme verleent, markante plekken en statige gebouwen die de sfeer bepalen.
Iedereen kent de Martinitoren, vanuit mijn kamer aan de Hofstraat kon ik hem elke dag zien. Het stadhuis midden op de Grote Markt (het oude Forum van Groningen) is een markant gebouw met z'n statige trappen en imposante zuilen. Van de Grote Markt stapte je zo de Vismarkt op die met de A-Kerk sinds jaar en dag een eenheid vormt, elk met z'n eigen charme. Alle verkeer kwam er samen en door de toename van auto's kwam er in de jaren 70 een verkeerscirculatieplan. De Grote Markt werd bus- en voetgangersgebied, veiliger voor voetgangers en fietsers. Gebouwen leken meer hun eigen sfeer te ademen en daarom is het zo jammer dat juist die plekken moeten wijken voor vaak onnodige efficiëntie van al dan niet megalomane projecten. Het Groninger Museum spant wat mij betreft de kroon als absoluut dieptepunt en wat te zeggen van het oudste gebouw van de universiteit? Je moet er niet aan denken dat het front van het Academiegebouw in Utrecht met z'n prachtige trappen via een wanstaltige traverse in de vorm van een treincoupé verbonden zou worden met de Dom? Iedereen kent die markante plek in Utrecht, een gewijde plaats zou ik het wel durven noemen. En juist dat hebben ze in Groningen uitgehaald met het Academiegebouw, alleen om het met de bieb aan de overzijde van de straat te verbinden.
Ik ken het Groninger Forum niet, Jan, wel het Cultuurcentrum de Oosterpoort waar schitterende concerten werden gehouden met sterren van wereldfaam. Maar ik hoop voor je dat het iets is waar muziek in zit...
Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
5 december 2019
@catrinus: Welke bestuurder heeft dit gebouw op zijn naam staan?
Naam:
catrinus
Datum:
5 december 2019
Helaas is het Forum, ondanks dat het een mooi gebouw is, gewoon weggegooid gemeenschapsgeld. Door de gemeentelijke herindeling. o.a. mijn voormalige gemeente Haren, wat een leuke gemeente was met haar eigen 'charme', worden ook die inwoners gedwongen aan die stadse fratsen mee te betalen. Gelukkig woon ik er niet meer, maar bezoek er nog geregeld mensen die al een beetje beginnen te klagen over de verhogingen van allerlei belastingen. Terwijl het eigenlijk besparingen zou moeten opleveren.
Wat ook heel gek is dat het 'mooie' gebouw helemaal is weggemoffeld, zodat je het niet in z'n gehele glorie ziet. In de stad Groningen is men sowieso heel ongelukkig in het kiezen van locatie voor iets nieuws. Het Groninger Museum vlak tegenover het prachtige stationsgebouw, waar men een idioot lelijke fietsenstalling voor heeft geplaatst. Jammer dat de PvdA, vanouds een partij voor de gewone man, zich steeds voor zulke fratsen leent. Ach iedere bestuurder wil tegenwoordig iets nalaten of op z'n naam schrijven. Zo werkt het tegenwoordig met bestuurders.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)