Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ouwe Meuk Plakt

Ouderen blijven langer wonen in hun huizen, omdat er voor hun levensfase nauwelijks geschikte huizen zijn. De ochtendkrant meldt, dat de grijsaards daarom ‘langer blijven plakken’. Bij de Corona ramp worden senioren wellicht al minder snel geaccepteerd voor de noodzakelijke, maar akelige bedden op de IC. Want ja, heeft een vrij langdurige periode op de IC nog wel zin in relatie tot de ‘kwaliteit van leven’? Daarnaast stort het RIVM in een soort meedogenloze schijnprecisie lastig te duiden aantallen Coronadoden, ziekenhuisopnamen en geconstateerde besmettingen dagelijks over ons heen.

Hoe dan ook blijft in de crisis de beeldvorming voor de zestig plus groep hondsberoerd. Meestal vallen zij onder hoogrisico voor het kwade virus. Verder ‘plakken’ zij in huizen, en rijden roekeloos op elektrische fietsen. Knap eigenwijze types, die ook door crisis niet meer mogen oppassen op duizenden kindjes van thuiswerkende ouders. Richting de leeftijd van 75 komt de senior ook nog eens in de bureaucratische hel van de rijbewijsverlenging terecht. Ook daar blijkt de kleinere overheid, waar de politiek de laatste tien jaar helaas zo dol op bleek, tot een chaos te leiden, welke nog steeds niet is opgelost. Kortom, de deels verwende babyboomers staan er slecht op.

Bovendien blijkt, dat corona de ongelijkheid tussen groepen mensen meer vergroot. En de kloof was al zo diep. Ook nu hoor je in talloze openbare woordenstromen meestal teksten van goedgebekte, huis met een tuin bezittende, elektrische bakfiets rijdende mama’s en pappa’s, en superkinderen die braafjes tijdens onderwijs op afstand, ingewikkelde staartdelingen maken, zelfstandig leerroosters afwerken, en desgevraagd netjes antwoorden in hele zinnen. Weinig horen wij over de rauwe werkelijkheid van het speciaal onderwijs, van zeer weinig geld moeten leven, of wonen op weinig vierkante meters in de wijk met veel sociale huurwoningen.

Deze realiteit onttrekt zich vaak aan media waarnemingen. Omdat ook radio, televisie en kranten gedomineerd worden door bofkontjes. Vaak de kinderen van succesvolle babyboomers, de categorie die thuis kan werken met goed opgeleide hoofden achter de laptop. Werken is dan niet buitenshuis zijn. Of het zweet uit je poriën werken. Arbeid is dan vooral denken, managen, of adviseren vanachter de schermen. Of beleidsnota’s schrijven vanuit het eigen huis. Ofwel: het leven was al scherp gescheiden tussen bofkontjes en pechvogels. De dreigende besmettingen bevorderen dat. In deze kloof scharrelen ouderen vaak met angst en beven door huis, tuin, of buurtsuper tijdens het ouderenuurtje.

Schrijver: Freek Berglust, 25 april 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 9 stemmen 387Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
25 mei 2020
Duidelijk, graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)