Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nederlander voelen

Als velen iets doen, heb ik de neiging iets anders te doen. Bij voorkeur het tegenovergestelde.

Dat heb ik dus ook op Koningsdag. Als velen het Wilhelmus gaan zingen of op zijn minst plechtig luisteren, heb ik de neiging mij af te keren. Desgevraagd zeg ik, dat ik me geen Nederlander voel. ‘Maar je spreekt toch Nederlands? Je bent er toch geboren en je bent toch geen Duitser of Belg? Het staat toch in je paspoort?’

Dat klopt allemaal. Maar ik zei, dat ik me geen Nederlander voel. Ik ben het wel. Daar kan ik niets aan doen. Maar voor het voelen is blijkbaar meer nodig bij iemand die bij voorkeur het tegenovergestelde doet van wat velen doen.

Als velen in de sloot springen, doe ik dat niet. Als velen over de sloot springen, spring ik niet.

Wat zou ik nodig hebben om mij Nederlander te voelen? Nederlanders zijn een groep. Ik voel mij altijd een buitenstaander bij groepen. Ook als ik lid ben, als ik de rechten van de groep heb en me aan de plichten van de groep moet houden, en houd, ook dan voel ik mij nog niet echt lid van de groep. Dat begint pas te komen als ik iets voor de groep doe en de groep iets voor mij. Dat wil zeggen, dat de groep en ik meer doen dan wat de groep als plicht heeft. Groepslid zijn, begint bij wederkerigheid en wederkerigheid is ontmoeting van leden.

Ik ga eenzaam mijn eigen weg. Dat ligt vooral aan mijzelf. Ik vraag zelden en krijg dus ook zelden hulp. Er zijn wel mensen die mijn hulp vragen en die geef ik dan grif, maar omgekeerd, hulp vragen, daar ben ik heel slecht in. Eigenlijk wil ik pas hulp vragen als ik iets terug kan doen, ter plekke. Direct.

Ik snap niet waarom ik nooit hulp vraag. Ik ben trots op wat ik in mijn eentje kan, maar soms is dat niet genoeg. Ik zou het ook wel willen. Me Nederlander voelen. Maar uiteindelijk doe ik toch niet wat de meeste mensen doen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 30 april 2020


Geplaatst in de categorie: oorlog

5.0 met 2 stemmen 245Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
René Turk
Datum:
30 april 2020
Zeer herkenbaar. Alsof ik het zelf geschreven heb. Op Koninginnedag deed ik vaak een grote wandeling. In een ver verleden deed ik ook nog eens een wit t-shirt aan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)