Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Niet welkom in Griekenland.

Griekenland als vakantiebestemming 2020?

Griekenland staat bekend om zijn overweldigende gastvrijheid (filoxenía). Geen wonder dat ik Griekenland dit jaar had gekozen als vakantiedoel numero 1.

Goed ook voor de Griekse economie dat toeristen komen. De Grieks economie heeft jaren in het slop gezeten en de Grieken leken langzaam maar onzeker uit een diep dal op te klimmen. Tientallen miljoenen toeristen bezorgden het land een noodzakelijke bron van inkomen voor bewoners en regering.

Tot de corona-crisis kwam.

Geen toerist te zien, de Akropolis staat er alleen voor zichzelf en opnieuw een financiële opdonder voor dit zieke broertje in de zuid-oost flank van de Europese Gemeenschap. Vitale deelnemers aan het economische herstelproces zijn daar hard in de dungevulde portemonnees geraakt.

Mijn vakantie gaat niet door: het blijkt dat ik niet welkom ben. Nederlanders en Belgen hebben vanaf 15 juni geen toegang in tegenstelling tot bewoners van 29 andere met name genoemde landen in Europa (landen als Duitsland en Oostenrijk) en Azië (landen als China en Japan).
De beslissing van premier Mitsotakis en Minister van Toerisme Theocharis schijnt genomen te zijn op basis van het epidemiologische profiel van de landen van herkomst van de toeristen.
Het heeft voor mij geen zin proberen te reizen via Duitsland: het geboorteland is de bepalende factor.

Ik heb nog even gedacht dat de stap van de Griekse regering te maken heeft met de zuinige opstelling van Rutte/Hoekstra in de miljarden kostende reddingsoperatie voor de door het virus gekwelde Zuidelijke landen. Vreemd genoeg is Griekenland daarbij niet heel erg getroffen: 3000 besmettingen, 1400 herstelden en 180 doden. Toch mooi voor een straatarm land met een zeer matige gezondheidszorg, met de helft van de bevolking onder de armoedegrens en met vele asielzoekers die hutje-mutje in kampen zijn opgesloten.

Ik zal dit jaar de Griekse welkomstgroeten (kalóos írthate!) missen omdat ik me houd aan het advies van Buitenlandse Zaken: reis alleen naar Griekenland als het noodzakelijk is.
En omdat ik me moet neerleggen bij de heel on-Griekse Griekse niet-welkom-verklaring.

Schrijver: A. Steios, 3 juni 2020


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.2 met 5 stemmen 267Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)