Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een echt nieuw kabinet

Dat Nederland op het gebied van corona wereldkampioen mocht worden, dat had ik niet verwacht.

Hoe hebben we die prestatie geleverd? Het nieuwe debat is nu of dat de schuld van het kabinet is dan wel de schuld van het volk. Maar laten we wel wezen, het jarenlange beleid – ingezet in de jaren negentig onder Lubbers (CDA) en Wim Kok (PvdA) – om de overheid overal de schuld van te geven en dat op te lossen door de overheid zoveel mogelijk weg te bezuinigen is niet een idee van dit kabinet. Het is door alle grote politieke partijen bedacht en uitgevoerd.

Het enige wat we wel weten is dat de VVD van alle politieke partijen het meest blij is met deze lijn. Duco Hellema en Margriet van Lith schreven een boek ‘Dat hadden we nooit moeten doen’ over de PvdA in de jaren negentig. Deel twee: Bos en Samsom hebben geen van beiden het roer omgegooid – meeregeren was steeds belangrijker dan echt nadenken over wat Nederland nodig had.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog was Nederland hard bezig de militaire kracht te vergroten. Het was te weinig en te laat. We werden in korte tijd overlopen door de overmacht van Duitse militairen. Dit lijkt op wat het kabinet Rutte overkomt met corona: we hebben de overheid uitgehold – want het was niet langer nodig.

En zo leek het ook.

Maar zo is het dus niet. En dat is wat we de Nederlandse politiek moeten verwijten. Niet om ze alsnog te kielhalen, maar om ervan te leren. We moeten onze verhouding met de overheid herdenken. Uiteindelijk, Hobbes zei het al, is de overheid de laatste bescherming tegen chaos. De laatste verdediging tegen overstromingen, tegen klimaatverandering en ja, ook tegen corona.

Het wordt tijd voor een nieuw kabinet.

En dan wel – een echt nieuw kabinet.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 15 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 1 stemmen 179Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
15 oktober 2020
Hoe zou een echt nieuw kabinet er dan uit moeten zien?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)