Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Toeslagen Raadsels Op Topniveau

Ruim verdienende en gerespecteerde topambtenaren en politici stapelden ingrijpende blunders op elkaar gedurende een reeks van jaren in de beerput rond de toeslagen bij de kinderopvang. Dit terwijl mijn achterneef bij regelmatig te laat komen op kantoor ernstig toegesproken werd door zijn filiaalchef. Ook de bijna overspannen zorgmedewerker kan bij een te bitse en foute reactie op geschreeuw van verwarde patiënten rekenen op een berisping van de manager. Kijk daarom een aantal uren op televisie naar de verhoren met onze hoog intelligente en verantwoordelijke medeburgers op de ministeries en bewindspersonen. Verbijsterend hoe de soms aarzelende en zacht formulerende mannen en vrouwen zich tot de ondervragers richtten met verwijzingen naar anderen, slechte geheugens en klachten uitten over buikpijn vanwege zoveel merkbaar onrecht.

Merkbaar toch niet helemaal. Bij veel vragen van de parlementaire commissie over data, brieven, nota’s en brieven, golfden de stiltes en de beheerste wanhoop over de tafel met het bronwater en de stapels dossiers. Veel bleek vergeten, niet aangetroffen, niet gehoord. Of was de ernst en de pijn van de getroffen ouders onvoldoende of helemaal niet doorgedrongen tot de sleutelfunctionarissen. Daarbij bleek er qua aarzeling of voorzichtigheid om niet extra in de problemen te komen, weinig verschil te bestaan tussen mannen en vrouwen. Beide groepen toonden zich doordrenkt van schuld en zwarte gaten in het geheugen. Berouw door de kennis van nu overheerste in de verhoorzaal. Via de camera zagen wij vanuit de tweezitter geworstel bij de ambtenaren en politici en beheerste verzuchtingen bij de leden van de commissie.

Cruciaal in dit macabere theater van hoor en wederhoor is de wijze waarop de toppers omgaan met hun adviserende en uitvoerende ambtenaren. De ambtenaren schrijven nota’s, memo’s richting hun bewindslieden. Het bureau van de secretaris-generaal checkt deze berichten en voegt er een en ander aan toe. De papieren stroom van onderop, zoals dat tijdens de verhoren vaak ter tafel kwam, is op departementen veelal redelijk strak gereglementeerd. De stukken worden volgens een bepaald systeem gearchiveerd en van naam voorzien. Wonderlijk dus dat het zeer kritische memo van een gewetensvolle juridische ambtenaar in een zwart gat verdween. Zij waarschuwde in dat memo klip en klaar voor de enorme financiële problemen voor veel gezinnen door idiote terugbetalingsverplichtingen. Die bovendien volgens haar geen rechtsgrond zouden hebben.

Naast het gegoochel met allerlei vormen van papieren data, werd tijdens de verhoren eigenlijk weinig aandacht besteed aan de informele communicatie op een ministerie. Naast mogelijk brieven en memo’s ‘vergeten’ door te sturen is er op elk departement uiteraard ook de informele communicatie. Woordvoerders opereren dagelijks in zeer nauw contact met hun bewindslieden. Zij bemiddelen tussen ministerie en de media. En bij interviews, uitgelekte nota’s en akelige berichtgeving over toeslagen, moeten zij constant alert zijn om goede adviezen te geven. In het dagelijkse werk weten deze ambtenaren vaak over politieke tijdbommen. Het is bijna niet voor te stellen, dat tijdens recepties, in de auto naar een plechtigheid of in de avond na een overleg bij koffie of thee geen uitwisseling plaatsvond over heikele zaken. Voorlopig lijkt mij dat het imago van topbestuurders en politici diepe deuken heeft opgelopen.

Schrijver: Karel Jong
25 november 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 5 stemmen 367Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
25 november 2020
Jacob, dat de overheid al een paar decennia de burger vaak als vijand ziet, is eigenlijk heel erg. En dan ook nog te bedenken dat op de departementen onze kinderen daar slimmigheden bedenken en besluiten uitvoeren. Deze zijn opgelegd door de politiek en worden doorgedrukt door leidinggevende ambtenaren met slechte oren. Maar ja, om klokkenluider te willen zijn, moet je veel moed betonen. In fracties van seconden kan je naar de zijlijn gemanipuleerd worden en staat je functioneren subtiel voortdurend ter discussie. Wie die kinderen zijn? Dat is het nageslacht van de babyboomer, met bestuurskunde, economie, econometrie, in het universitaire pakket. En brandend van ambitie om succes te hebben in een soms ambtelijke slangenkuil. Uiteraard zijn er genoeg die integer hun werk doen. Maar de geest is best wel vaak gewillig, maar het vlees zwak.
Naam:
Jacob
Datum:
25 november 2020
Een paar geleden kreeg ik van de belastingdienst een aanslag, ik moest een uitbetaalde zorgtoeslag terugbetalen met een boete omdat ik niet op tijd was. Nou had ik helemaal niet om die toeslag gevraagd, dus heb ik erover gebeld. Zonder resultaat, want de dame in kwestie hing een lulverhaal op waarmee de boete werd gerechtvaardigd. Het ging maar om een paar tientjes, dus ik heb betaald. Wat ik hierbij dacht, zal ik u besparen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)